Guide til krympeplast

I dette indlæg vil jeg prøve, at samle så meget information, som muligt, om hvad krympeplast er. Hvordan man kan bruge det, hvad man kan dekorere med, ting man skal være opmærksom på, mine egne erfaringer og ynglings ting, at bruge det til, og løsninger på eventuelle problemer, der kan opstå.  🙂

Farverige krympeplast ark

Om krympeplast

Krympeplast hedder på engelsk “shrink plastik” eller “shriky dinks”. Navnene siger lidt sig selv. Det krymper, når man varmer det op. Ca. til en tredjedel af den oprindelige størrelse.
Det er som udgangspunkt, et tyndt medgørligt ark, som man kan klippe til, med en normal saks, og når det så varmes i ovnen krymper det, og bliver mindre, tykkere og hårdere, så det er holdbart nok, til f.eks smykker og nøgleringe.
Krympeplast findes i mange varianter. Alt fra helt blank og gennemsigtigt, til mat hvid, og et utal af forskellige farver. Det findes også med for-printede motiver, som man selv kan farvelægge. Det forekommer som regel i ark, i A4 størrelse, men også mange andre størrelser.
Der anbefales ikke nogen brug af handsker, åndedrætsværn eller andet specielt udstyr, men man kan selvfølgelig brænde sig på tingene, lige når de kommer ud af ovnen. Krympeplast skulle ikke afgive nogen giftige dampe, så længe temperaturen holdes under 200 grader.

Dekoration af krympeplast

Krymplasten har som regel en blank og en mat side. Man tegner og farvelægger på den matte. Og man kan tegne med rigtig mange forskellige farvetyper. Tuscher og farveblyanter, farvekridt, posca, stempler, og tynde lag maling. Ikke noget, der danner et alt for tykt lag, for så vil det muligvis skalle af efter krympningen.
Helt blank krympeplast, kan bedst dekoreres med permanente tuscher, men man kan også godt slibe det lidt med fint sandpapir, for at skabe den matte overflade. Så kan andre farvetyper nemmere bruges på det.
Prøv endelig noget forskelligt, og se hvad du selv fortrækker. Personligt har jeg efterhånden skrabet en del Stylefile markers og Posca tuscher sammen, som jeg virkelig elsker! Så det er mit naturlige valg, men man kan altså sagtens gøre det billigere! 😉
Krympningen skulle efter sigende gøre, at farven bliver “kapslet inde” i de færdige genstande, så farverne skulle være temmelig holdbare. De kan dog godt blive lidt mere “koncentrerede” og intense, når motiverne er krympet. Smitter ens farver alligevel af, kan man godt forsegle krympeplasten med klar lak.

Har man ikke mod på, at kaste sig ud i frihåndstegning, kan man let tegne oven på noget andet. Man lægger blot, et let gennemsigtigt ark krympeplast, oven på f.eks en bog eller et blad, med en tegneseriefigur eller noget lignende, man godt kunne tænke sig, og tegner… Så er man næsten garanteret et fint resultat. 😉

Emojis af krympeplast

Hvad kan man egentlig bruge krympeplast til?

Jeg nævnte tidligere smykker og nøgleringe. Forskellige størrelser motiver, egner sig selvfølgelig mere eller mindre, til forskellige ting. f.eks er søde småting, som blomster og stjerner, vældig gode til ørestikker. De lidt større motiver, synes jeg i sig selv, er for lette, til hængende øreringe, men sætter man flere ting sammen, eller sammensætter med andre ting, som metalblomsten på creolerne herunder, synes jeg det kan give nogle rigtig interessante resultater. Det er mest sådan jeg selv arbejder med krympeplast. Stansejernet vil jeg komme ind på lige om lidt…

Laver man krympeplast sammen med børn, vil større motiver, f.eks med populære tegneseriefigurer, eller børnenes håndaftryk, nok være mere spændende. Disse kan være rigtig velegnede som vedhæng i halskæder, armbånd, eller nøgleringe. Man kan også lave rigtig fint julepynt af krympeplast!
Husk, at lave huller i krympeplasten, med hulmaskine eller hultang, inden der krympes. Til o-ringe, smykkedele, nøgleringe, snor, eller hvad der ønskes. Og husk at hullerne også krymper. 😉

dulle får med hoved af krympeplast

Krympeplast kan godt bukkes lidt i form, mens det er varmt, eller mens det krymper, så hvis det skal være mere avanceret, kan man også lave f.eks armbånd og ringe. Eller man kan sammensætte med helt andre ting, og f.eks lave hoveder til dyr af garn duller, som fåret herover!

Krympeplast og stansejern

De små blomster og stjerner, man kan se på billedet herunder, er klippet ud med stansejern. Dem er jeg ret vilde med til små ting, f.eks til ørestikker.
Man skal dog være opmærksom på, at stansejern, som udgangspunkt, ikke er beregnet til, at klippe i krympeplast. Så man skal altså lige passe på, de ikke går i stykker. Stansejernene vil uundgåeligt blive hurtigere slidt, end hvis man blot bruger dem til papir, og nogle stansejern kan slet ikke klippe igennem. I mit indlæg om stansejern, kan man læse mere om hvilke stansejern jeg har testet til krympeplast, hvad der virker og hvad der ikke gør. 🙂

udstansede blomster og stjerner af krympeplast

“Bagning” af krympeplast

Krympeplast skal som udgangspunkt krympes i ovnen. På en bageplade med bagepapir, med farvesiden opad. Efter anvisningerne på pakken, man har købt. Lige nu har jeg to forskellige pakker. På den ene står der 160 grader og ikke nogen tidsanvisning, og på den anden står der 130 grader i 3-4 minutter.
Om man bruger varmluft eller helt normal ovn, tror jeg ikke gør den store forskel, ud over at varmluft bliver lidt varmere. Derudover, har jeg oplevet, at varmluften godt kan blæse små stykker krympeplast af pladen. Så jeg fortrækker normal over- og undervarme.

Når krympeplast krymper, vil det hurtigt rejse sig fra underlaget, og krølle i en mærkelig form, men derefter lægge sig igen. Når det er helt fladt, er det færdigt. Store ting kan godt klistre lidt sammen i kanterne, og være nødvendige at skille ad, eller holde nede.
Giver man krympeplast for meget varme, kan det godt begynde, at smelte i kanterne, og farverne kan komme til, at se lidt brændt ud. Så man skal altså huske, at tage sine værker ud, i tide. Er de lidt buede, kan man, mens de stadig er bløde, godt trykke dem mere flade, med f.eks en bog.

Man kan godt krympe krympeplast med en varmepistol, og jeg har også haft held med, at krympe enkelt små ting, på min brødrister, fordi jeg synes det var lidt spild, at tænde ovnen, for et par små-forsøg. Dette skal dog gøres med forsigtighed, da både varmepistol og brødrister, er meget direkte varmekilder og nemt kan give en for høj temperatur, så tingene smelter.

Skæv krympeplast

Noget krympeplast krymper skævt. Det er faktisk mega træls. Jeg købte en stor pakke, med en advarsel om dette, men tænkte, at det nok ikke kunne være så slemt. Det skal dog siges, at det er ret markant. Så det skal man altså være opmærksom på.
Jeg har fundet nogle ting hvor jeg synes, det ikke gør så meget, eller hvor jeg faktisk kan udnytte det til min egen fordel, men en anden gang, vil jeg absolut prøve, at gå udenom krympeplast, der ikke krymper lige meget på alle sider.

I pakken jeg købte, krymper det farvede krympeplast umiddelbart rimelig lige, men de sorte, hvide og gennemsigtige ark, krymper helt fjollet. (Den lilla blomst i midten, er gennemsigtig krympeplast, jeg har farvet)

Alternativ / genbrugs krympeplast

I stedet for, at købe krympeplast, er der mange, specielt Amerikanere, der siger, at man også kan bruge nogle typer plastik emballage, fra mad og andre ting, som krympeplast. Det skal være en bestemt type plast. Nummer 6 siger de. Jeg har lavet lidt forsøg, men har ikke kunne finde noget, der virker ordenligt. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at plastik kan udgive giftige dampe, når man smelter det. Så det er altså ikke noget, jeg vil anbefale.
Krympeplast er beregnet til det, så det må man vel gå ud fra, er i orden. 🙂

Jeg håber alt dette har været til hjælp. Hvis du har andre spørgsmål om krympeplast, eller noget i den dur, så brug endelig kommentarfeltet under indlægget. Så vil jeg prøve, at svare så godt jeg kan. 🙂

– Lærke

8 Comments

Hej Rikke. Jeg har købt hos Cchobby og sløjd-detaljer. Det jeg har, der krymper skævt, er kun nogle af farverne i en stor pakke fra Cchobby, og så vidt jeg kan se på deres hjemmeside, har de ikke den pakke mere. Der var en advarsel på den, om at det krymper skævt, men det har jeg ikke umiddelbart set på andre pakker.
Er det farvet? Og var der en advarsel på det krympeplast du har købt? Ellers ville jeg klage over det. For det skal selvfølgelig blive ordenligt. 🙂
Mvh Lærke.
Og god jul! 🙂

Kan man male det med spraymaling? Og kan det tåle regn bagefter? Jeg tænker nemlig at jeg skal have lavet noget pynt i kobber til en æresport, og tænkte om det måske kunne være en mulighed at bruge krympeplast..?

Hej Lea. Jeg tror ikke du kan spraymale det inden det krymper. Så tror jeg malingen vil krakelere. Men jeg tror sagtens du kan lave dit pynt, krympe det, også spraymale det bagefter. Hvis det er en spraymaling, der kan tåle regn, skulle det ikke være noget problem. 🙂

Skriv en kommentar