Guide til Resin

Resin er et af mine favorit materialer overhovedet! Det kan bruges til virkelig mange, store som små projekter, med de flotteste, blanke overflader, der næsten kan komme til at ligne glas!
– Smykker, magneter, nøgleringe, julepynt, øjne, knapper og uendeligt mange andre, forskellige pyntegenstande. Og i større format til møbler, og endda gulve! Derudover kan man lave de mest geniale og holdbare reparationer af alt muligt!
Jeg skal prøve at vise lidt af hvad jeg har brugt det til, og generelt, forhåbentlig, lære dig så meget så muligt om resin, inden du selv går i gang! 🙂


Dette indlæg bliver et langt sammensurium af inspiration i billeder og links. Og der bliver MANGE links! Et fåtal vil være affiliatelinks
(KUN fra Creativ company og Magnetz.dk) Dvs. vælger man at handle via disse, støtter man min blog med en lille procentdel af beløbet man køber for. 🙂 Mange ting fås flere steder. Man bestemmer selvfølgelig selv, om man vil købe via de links jeg giver!
Men jeg vil prøve at give så meget inspiration som muligt! 🙂

Om resin og støbeplast

Resin, støbeharpiks eller støbeplast, (- Det har en del forskellige navne) er epoxy-materialer, som man blander af to flydende komponenter. Selve resinen eller støbeplasten, og det der får det til at hærde. Det findes i lidt forskellige varianter. I små pakninger, som er rigtig fine til smykker, små indstøbninger ol., f.eks Pebeo Crystal resin, som er det jeg har brugt mest, og som jeg finder ganske pålidelig. Men det findes også i større spande og dunke, til større projekter hvor de små pakker resin selvfølgelig er uhensigtsmæssige og for dyre.
Som udgangspunkt er resin blankt og gennemsigtigt, men man kan også få det i farver, eller få farve at blande i. Hvilket man f.eks kan bruge til pouring art. – Ikke noget jeg har erfaring med, men så er det nævnt! 😉

Pebeo Crystal Resin to komponenter

Man kan også få en-komponent resin, der hærder i UV-lys. Enten sollys, eller nok mere optimalt en UV-lampe. Så hvis man søger på resin videoer og guides på nettet, (Og der er meget at komme efter!) er det også noget, man kan støde på, men mig bekendt, er det ikke ligeså udbredt i Danmark. Og det er umiddelbart også dyrere.

Da jeg begyndte, at arbejde med resin var udvalget i Danmark virkelig ikke særlig stort. Det første sted jeg fandt Pebeo var hos Handelshuset Nidaros. De have en enkelt variant. Nu har de meget mere! Og man kan efterhånden også købe det steder som Panduro, og i større varianter hos malerforhandlere. Så det er altså blevet noget mere udbredt, efterhånden som det er steget i popularitet! 🙂

Inden vi går i gang med det spændende, skal vi lige have overstået en lidt kedelig, men vigtig del…

Faremærkninger og beskyttelsesudstyr

Nogen vil nok genkende resin, som noget man kan indstøbe insekter i. For en del år siden, har jeg ladet mig fortælle, at man kunne købe sæt, til lige netop dette, i butikker som Fætter BR. Det kan man af gode grunde ikke mere, for det er altså bestemt IKKE legetøj! Der er nogle fareetiketter på pakkerne, og de er der altså af en årsag! Jeg vil anbefale at man altid læser brugsanvisningerne, der medfølger, og bruger handsker, rigtig god udluftning og åndedrætsværn, hvis der står at man skal det!
Og lad være at lave det, og have det stående og hærde, i jeres stue/køkken eller lignende! Medmindre der står at det ikke udskiller nogle dampe! Så vidt jeg ved, kan nogle typer resin udskille dampe indtil det er fuldt hærdet! Så brug det et sted væk fra resten af familien. Skur, værksted, garrage, et rum du kan lukke og åbne et vindue, et eller andet. Men vær stadig opmærksom på, at for kølige temperature måske kan give problemer med hærdningen.

Hos Sløjd-detaljer kan man under hver produktbeskrivelse se hvilke faresymboler produkterne har, inden man køber. Det vil også stå på/i pakken man modtager, så læs altid dette.
– Jeg synes faktisk, at flere forhandlere burde anføre dette meget tydeligere på produkterne, på deres hjemmesider!

Faresymboler på resin

Hvis man er i tvivl om hvad symbolerne betyder, har jeg fundet f.eks. dette link om fareetiketter, ganske informativt.
Så vidt jeg ved skal profesionelle, der arbejder med epoxy materialer også have noget lovpligtig uddannelse, før de må kaste sig ud i det. Så brug lige de der handsker der medfølger. Og når der står, at det ikke må bruges af børn, så tag også lige det alvorligt. 🙂
Affald og rester fra resin, dunke, spande mm. skal også bortskaffes som farligt affald. Ligesom nogle typer maling. Det skulle også gerne fremgå af emballagen.

Epoxy-resin er på ingen måde noget særlig miljøvenligt materiale!

Pebeo crystal resin fås i en biobaseret version. Det gør flere andre varianter også. Der findes også varianter, der produceres i Danmark. Og det lyder jo meget godt. Hvad det helt reelt gør af forskel, har jeg dog ikke undersøgt meget nøje endnu, men efter min research til det her indlæg, kunne jeg godt ske at teste nogen mere miljøvenlige varianter. Beskrivelsen af den her, lyder jo f.eks rimelig lovende.

Afdækning

I øvrigt vil jeg også lige understege vigtigheden i, at bruge et underlag, når man arbejder med resin og støbeplast. – Brug noget det er okay, at spilde på. Skulle noget løbe over – og det sker, – vil man takke sig selv for ikke at have ødelagt sit bord. Jeg har nogle gamle skriveunderlag, jeg bruger. Plastik, bagepapir ol. kan også bruges, men til små ting skal det gerne ligge godt, fladt og stabilt på bordet!
Resinen kan sagtens tørres af, mens den er våd. Mens det stadig er lidt blødt, kan man også godt skære i det med en hobbykniv, men er det først hærdet helt, er der altså ikke meget at stille op. Så kommer man enten til at have ødelagt overfladen på sit bord, eller have dutter af hård plast for evigt. Så stærkt et materiale er det! Og ja, her taler jeg, som man vil opleve flere gange i dette indlæg, af bitter erfaring… 😉

Hvordan blander man resin?

Indholdet og blandingsforholdene er markant forskellige på nogle af de forskellige typer. Nogle skal opmåles i ml og andre i vægt, så det skal man altid holde øje med, og følge anvisningerne nøje!
Det er nemlig et problem der let kan opstå med resin og støbeplast! Hvis man får ramt blandings forholdet forkert, eller hvis man ikke får blandet det nok, vil det ikke hærde ordenligt og pænt. I værste fald vil det blive ved med at være klistret, og det eneste man kan gøre ved det, er at give det et lag mere. Hvilket ikke altid er muligt.

Lidt afhængigt af hvad det er for noget resin, og hvad det skal bruges til, er det en god idé at blande det relativt langsomt for at undgå luftbobler. Derudover skal det altså blandes meget grundigt! Når man tænker, det er ved at være blandet godt nok, hælder man det over i en anden beholder, og så blander man det lige lidt mere! Så undgår man, at der sidder noget på kanterne, der ikke er blandet med.
Jeg har lavet nogle dovne løsninger ind imellem, og jeg kan kun sige: Det kan ikke betale sig! Jeg kan KUN anbefale at man blander det bedre end ordenligt fra starten!

I noget resin medfølger der målebægere, men hvis man laver små projekter som smykker, og ikke har brug for at blande ret meget resin af gangen, kan det være en idé at skaffe nogen, der er mindre og mere præcise. Evt. nogle målepipetter.
Man skal også bruge noget at blande resinen i. Jeg har gemt nogle små bøtter fra peberrod. Det er måske meget specifikt, men jeg er sikker på, at man kan finde et eller andet. Om ikke andet så en plastik kop. 🙂

I Pedeo resin medfølger der rørepinde af træ. Sådan nogle overdimensionerede ispinde. Jeg plejer at flække dem på langs, så de bliver mindre og spidsere. Man kan også røre og dryppe med tændstikker, tandstikker, grillspyd, strikkepinde, nåle, ståltråd el. for mere præcis påføring på helt små ting.

Rørepinde og målebægere plejer jeg at tørre grundigt af med køkkenrulle eller toiletpapir efter brug. Så kan de nemlig bruges igen! Bægerne jeg blander i, tørrer jeg ikke af, da jeg synes det er nemmere at fjerne resin derfra, efter det er hærdet. Så kan disse også bruges igen. 🙂

Det kan være svært, altid kun at blande præcis den mængde resin, man skal bruge, hvis man kun laver små ting. Ved planlægning af ens projekter, hvor man klargør flere ting, der skal laves på én gang, kan man minimerer spild! Med andre ord: Lad være med kun at lave en lille ting af gangen. 😉
Derudover hærder jeg resin-rester i et format, hvor jeg også kan udnytte resterne! F.eks ved at lave små dråber eller portioner i en silikoneform. Så hvis jeg på et tidspunkt skal lave et større projekt, der ellers ville kræve mere resin, kan jeg tage mine hærdede rester og bruge som “fyld” og så hælde ovenpå med ny resin.

Større projekter med resin

Så langt så godt, hvad angår praktisk info. Nu kommer noget af det sjovere. Nemlig hvad man kan lave af resin!
I det her indlæg fortæller jeg mest om resin i små projekter, smykker mm. da det er det, jeg absolut har arbejdet mest med! Men jeg har også lavet nogle større ting. Så for at det hele ikke kun skal gå op i smykker fra starten, vil jeg lige først vise et af de større projekter jeg har lavet. Jeg har bl.a. indstøbt messing-stykker af patronhylstre i et gammelt kakkelbord. Nogen har nok set lignende projekter med mønter. 🙂

Bordet fandt jeg i genbrug, og slog de grimme kakler ud først. Patronhylstrene er samlet efter en omgang lerdueskydning på mine forældres mark. En lerdue er selvfølgelig rimelig forsvarsløs, men der er altså ikke omkommet andre dyr i skabelsen af bordet!

Smykker af resin

Øreringe af gamle knapper med resin og glimmer

Der er enormt mange måder, hvorpå man kan bruge resin til smykker! Man kan købe smykkevedhæng, ringe osv. som er lavet til resin. Og man kan bruge smykkedele med fatninger til cabochoner. De har lidt hos Creativ company og jeg har også fundet lidt fine varianter hos UniqPerler. I dem kan man f.eks indsætte et lille billede, man har klippet til (og lakkeret grundigt, så farverne ikke flyder ud) eller bruge forskelligt krymmel, glimmer, flotte klistermærker, og andre dekorative ting. Jeg elsker også, at bruge f.eks kapsler og andre låg, eller knapper af forskellig art som base. Så skal man blot sørge for, at eventuelle huller er lukket helt til, f.eks med tape, inden man begynder at fylde med resin, så der ikke er noget der løber ud!

Bruger man krymmel, glimmer og andre løse småting, er det en god idé, at “støbe” af to omgange, så fyldet ikke flyder ovenpå. Så man putter sit fyldt i, som man vil have det, og derefter tilsætter man lidt resin, så alt fyldet er klistret sammen og stadig ligger som det skal. Når det så er hærdet helt eller næsten helt, kan man give et lag mere, der giver den blanke overflade.

Man kan i øvrigt også støbe smykkedele, kroge, broche nåle, fingerringe og andet, fast i ting som muslingeskaller og sneglehuse, og gamle flotte metal knapper. Men man skal lige overveje, at alt der kommer i berøring med huden, bør være nikkelfrit, og generelt egnet til hudkontakt! Resin i sig selv er ikke beregnet til direkte kontakt med huden! – Det vil jeg lade være jeres eget ansvar. 😉

Man kan også stadig støbe insekter ind. Det vil nogle måske ikke finde så oplagt i smykker, men jeg har lavet nogle Halloween-smykker, som jeg hvert fald synes, opfylder et kriterie om at være “creepy”!

Gedehams indstøbt i et hjemmelavet halloween resin smykke

Man kan også bruge resin til at give en fin og blank overflade, på ting som krympeplast. Igen forsigtigt, så det ikke løber over. Udover at se fint ud, giver det krympeplasten lidt mere holdbarhed og tyngde, som klæder det rigtig godt, både til smykker og nøgleringe!
Sørg lige for at tørre evt. løse farverester af krympeplasten inden der lægges resin på, så der ikke flyder noget farve ud. 😉

krympeplast med resin

– Og overfladespænding er magi, når man arbejder med resin! – Men også den risikable del! Man skal lige passe ekstra på, hvis man hælder resin på et stykke krympeplast el. med hul i. 😉

Silikone forme til resin!

En anden mulighed er at støbe i silikoneforme. Fleksible, bløde forme, som man nemt kan vride det færdigstøbte, hårde resin ud af.
Der findes en masse fine forme, der er lavet til det, til øjne, knapper, blomster mm. men man kan også bruge forme der er beregnet til mad, kage og chokolade. Når man først har brugt dem til resin, skal de dog IKKE tilbage i køkkenet!

Jeg har forsøgt mig med nogle lidt sjove alternative øjne af resin. De er ikke helt perfekte endnu, og jeg har da heller ikke brugt dem til noget som sådan, men måske en dag, de kommer i hæklede dyr. 🙂

Man kan også lave sine egne silikone forme! Så hvis man har et eller andet, man vil støbe en kopi af, kan man lave en afstøbning og en form af det. Det har jeg ikke selv erfaring med, så det er ikke noget, jeg vil begive mig ud i mange detaljer omkring. Men notér at det er en mulighed! 😉

Hjemmelavede magneter

Resin er genialt til hjemmelavede køleskabsmagneter ol.! Det fede ved resin når man laver magneter er nemlig, at magneten bliver støbt ind, frem for bare at blive limet på! Det giver altså et meget mere holdbart resultat! F.eks kan man lægge en stærk magnet i en kapsel, et andet lille låg eller noget lignende, og fylde op med pynt, billeder, klistermærker mm. og derefter resin!
Men husk at lette ting godt kan flyde ovenpå, hvis de ligger løst og man prøver at støbe af en omgang. Så tingene skal enten lige limes let fast, ellers kan man lime af to omgange. 🙂

Man kan selvfølgelig også samle nogle flotte kapsler fra ens ynglings special øl, og bare vende dem med oversiden udad. 🙂
Man kan også støbe kraftige, små magneter ind i bagsiden af f.eks. gamle taster fra et tastatur og bruge som køleskabsmagneter, eller et helt hjemmelavet alfabet, børn og barnlige sjæle kan stave med! 😀

Hjemmelavede køleskabsmagneter af gamle tastaturtaster, resin og powermagneter!

Creativ company har nogle fine powermagneter, men hvis man har brug for noget mere specifikt, eller større mængder til lidt billigere priser, kan jeg også anbefale Magnetz.dk

Sjove reparationer med resin

Reparation af en isskraber med resin

Et godt, og lidt sjovt eksempel på hvordan man kan bruge resin til kreative reparationer, er denne isskraber, som jeg har samlet af toppen af en gammel isskraber, og håndtaget fra en hårbørste, der begge var knækket. Jeg skruede blot en skrue ind i håndtaget fra hårbørsten, hældte lidt resin i den hule del af håndtaget fra isskraberen, satte de to sammen, og lod det hærde. Nu falder de aldrig fra hinanden igen. – Og en mere diskret, glamourøs isskraber findes nok ikke… 😉

Reparation af saks ved hjælp af resin

Jeg har også repareret en saks, hvor den ene side af håndtaget var knækket af. Ved først at lime let med sekundlim, og derefter bruge et stykke tape omkring håndtaget til at lave en støbeform til det stykke der manglede. – Det er sindssygt holdbart!

Man kan også reparere smykker med resin. Hvis de er af den slags hvor der er limet en rhinsten, cabochon eller noget andet ind i en fatning. Jeg har lavet nogle med glimmer i, som beskrevet længere oppe!

Reparede smykker med grøn glimmer og resin

Epoxy lim i stedet for resin?

Jeg har engang læst et eller andet sted, at man også kan bruge to-komponent epoxy lim, hvis man blot skal lave et lille projekt, og ikke har brug for en hel pakke resin.
Det kan jeg lige sige her til sidst – Min erfaring siger mig, at det kan man ikke! Limen er alt for tyk og umedgørlig og den hærder for hurtigt. Så det vil jeg ikke anbefale. 🙂

 

Jeg håber virkelig at det her lange, lange indlæg har været til nytte og inspiration! Og jeg ville elske at se hvis og hvad, i får ud af det! Post gerne jeres billeder på min Facebookside eller tag mig på Instagram @Lrke.dk, eller post dem i kommentarfeltet herunder… Hvis man kan det? :S …Eller hvad i ellers kan finde på! 😀
Og spørg endelig, hvis der er noget i føler, jeg ikke har fået belyst ordenligt! ^_^

 – Lærke

16 Comments

Virkelig god beskrivelse fra en DANSK hjemmeside. Har længe ledt efter en, som ved hvad de laver ?

Et par hurtige spørgsmål:

Hvordan kan man lave smykker med Resin, hvis det ikke må komme i kontakt med huden efter hærdning?
Er det ikke lidt selvmodsigende? ?

Et andet spørgsmål: jeg har tit hørt om, at det ikke er vandfast. Hvad er dine erfaringer med dette?
Tænker igen på, at hvis man laver smykker og har dem på, på en regnvejrsdag fx- hvad sker der så? ?‍♀️

Hej Jeannie! Tak, og gode spørgsmål!
Det der med at resin ikke må komme i kontakt med huden, og ikke er vandfast, tror jeg, på en måde, er et og samme spørgsmål. Det omhandler grundlæggende hvor “stabil” resinen er efter hærdning. Jeg har haft helt samme spørgsmål selv, og for at være hel ærlig er jeg stadig lidt i tvivl, for jo, det er selvmodsigende. Specielt når der også sælges støbeforme til f.eks. knapper og smykker.
Det må jo have noget at gøre med hvilke stoffer det må indeholde, i forhold til hudkontakt, tænker jeg. En lille smule regn, forstiller jeg mig, og det siger min erfaring også, er ikke noget der får det til at gå i opløsning, men måske skal man ikke lave akvarie-pynt.
Det kan også være at der er forskel på resin.
I brugsanvisningen til Pebeo resin står der det her med ingen vand- og hudkontakt. Men jeg har faktisk skrevet og spurgt hos ekomposit.dk, og fik det svar at hvis man blander deres resin korrekt, så ER det stabilt, og altså vandfast, umiddelbart også til brug i smykker.
Jeg synes det er lidt svært. Så personligt prøver jeg at holde “lidt” afstand til huden, når jeg bruger det til smykker. Så jeg har det ikke direkte på huden, men med en smykkedel imellem. Så hængende i ørekroge eller støbt ind i en cabochon indfatning el.
Jeg beklager at det er et lidt langt og upræcist svar. Men jeg håber det alligevel hjælper en lille smule!
Mvh Lærke.

Jeg har kastet mig ud i 1 komponents resin.
Jeg oplever at skidtet er fedtet/klistret når det har været under uv-lampen.
Nogen bud på hvad det kan være problemet?

Det har jeg desværre ikke erfaring med. Må jeg spørge hvad det er for noget, og hvor du har købt det? ? Måske ved de, der hvor det er fra, hvad problemet kan være?
Det eneste jeg kan komme i tanke om, er om det har fået nok under uv lampen? For der er ikke nær så mange andre faktorer der kan spille ind, som når det er tokomponent.
Jeg er desværre nok ikke til så meget hjælp lige der. Men jeg håber du finder en løsning! ?
Mvh Lærke

hej
Ved du hvilken form for udsugning der vil være god, hvis jeg vil arbejde med epoxy i et rum i min lejlighed (og ikke vil åbne vinduet hvis det er vinter)? Hvordan er det mon med dampene – flyver de rundt i min lejlighed eller bliver de, der hvor jeg arbejder og hvor tingene hærder? Bruger du maske?
Mvh Alice

Hej Alice. Tak for dine spørgsmål. Det kommer lidt an på hvilken type resin jeg arbejder med og hvor. Jeg har ikke haft lejlighed, og særligt råd, til at undersøge udsugningsmuligheder, så jeg åbner vinduer og laver gennemtræk. Og nej, det er rigtigt, det er ret uhensigtsmæssigt, når det er koldt. Jeg kan desværre ikke svare på, hvor meget dampene bevæger sig rundt. 🙂
Alt efter hvad du skal lave, er det selvfølgelig altid en god idé at undersøge præcis hvilken epoxy/resin, der er optimal til formålet, og hvad forholdsreglerne er til lige den. Lige pt. er jeg ved at lave lidt forsøg med en resin fra ekomposit.dk – den skulle ikke dampe så afsindigt. Måske er noget i den retning værd at undersøge? 🙂
Mvh Lærke

Hej Lotte. Jeg har ikke rigtig erfaring med uv-resin. Al resin jeg har erfaring med er som udgangspunkt blank, medmindre blandingsforhold eller hærdning har været lidt forkert.
Hvad er der anført på pakken? Burde det hærde blankt? Så burde det ikke kræve efterfølgende pudsning, og så kunne det godt lyde som om der er et eller andet problem med det.
Men uv-resin skal ikke blandes vel? Så det kan ikke være der, der er problemer.
Hvordan med hærdningen? Kan det være hærdet for meget? For lidt?
Kan det evt. Være opbevaret ved en forkert temperatur?
Du må meget gerne vende tilbage med flere detaljer, hvis du ikke får løst det, så må jeg lige se om jeg kan lægge hovedet i tænkeboks. ?
Mvh Lærke

Skriv en kommentar