Guide til krympeplast

I dette indlæg vil jeg prøve at samle så meget information som muligt, om hvad krympeplast er. Hvordan man kan bruge det, hvad man kan dekorere med, ting man skal være opmærksom på, mine egne erfaringer og ynglings ting at bruge det til, og løsninger på eventuelle problemer der kan opstå.  🙂

Farverige krympeplast ark

Om krympeplast

Krympeplast hedder på engelsk “shrink plastik” eller “shriky dinks”. Navnene siger lidt sig selv. Det krymper, når man varmer det op. Ca. til en tredjedel af den oprindelige størrelse.
Det er som udgangspunkt et tyndt medgørligt ark, som man kan klippe til med en normal saks, og når det så varmes i ovnen krymper det og bliver mindre, tykkere og hårdere. Derefter det er holdbart nok til f.eks smykker og nøgleringe.
Krympeplast findes i mange varianter. Alt fra helt blank og gennemsigtigt, til mat hvid, og et utal af forskellige farver. Det findes også med for-printede motiver, som man selv kan farvelægge. Det forekommer som regel i ark i A4 størrelse, men også mange andre størrelser.
Der anbefales ikke nogen brug af handsker, åndedrætsværn eller andet specielt udstyr, men man kan selvfølgelig brænde sig på tingene, lige når de kommer ud af ovnen. Krympeplast skulle ikke afgive nogen giftige dampe, så længe temperaturen holdes under 200 grader.

Dekoration af krympeplast

Krymplasten har som regel en blank og en mat side. Man tegner og farvelægger på den matte. Og man kan tegne med rigtig mange forskellige farvetyper. Tuscher og farveblyanter, farvekridt, posca, stempler, og tynde lag maling. Ikke noget, der danner et alt for tykt lag, for så vil det muligvis skalle af efter krympningen.
Helt blank krympeplast kan bedst dekoreres med permanente tuscher, men man kan også godt slibe det lidt med fint sandpapir for selv at skabe den matte overflade. Så kan andre farvetyper nemmere bruges på det.
Prøv endelig noget forskelligt og se hvad du selv fortrækker. Personligt har jeg efterhånden skrabet en del Stylefile markers og Posca tuscher sammen, som jeg virkelig elsker! Så det er mit naturlige valg, men man kan altså sagtens gøre det billigere! 😉
Farverne kan godt blive lidt mere “koncentrerede” og intense, når motiverne er krympet. Krympningen skulle efter sigende gøre, at farven bliver “kapslet inde” i de færdige genstande.
Jeg har vasket overskydende maling af nogle stykker krympeplast jeg lavede på et tidspunkt, så farverne kan altså godt smitte af, men man skulle ikke kunne vaske det helt af! Det skulle altså være temmelig holdbart. Vil man alligevel være på den sikre side, kan man godt forsegle krympeplasten med klar lak eller resin!

Har man ikke mod på at kaste sig ud i frihåndstegning, kan man let tegne oven på noget andet. Man lægger blot et let gennemsigtigt ark krympeplast oven på f.eks en bog eller et blad, med en tegneseriefigur eller noget lignende, man godt kunne tænke sig, og tegner… Så er man næsten garanteret et fint resultat. 😉

Emojis af krympeplast

Hvad kan man egentlig bruge krympeplast til?

Jeg nævnte tidligere smykker og nøgleringe. Forskellige størrelser motiver egner sig, selvfølgelig mere eller mindre, til forskellige ting. f.eks er søde småting som blomster og stjerner vældig gode til ørestikker. De lidt større motiver, synes jeg, i sig selv, er for lette til hængende øreringe, men sætter man flere ting sammen, eller sammensætter med andre ting, som metalblomsten på creolerne herunder, synes jeg det kan give nogle rigtig interessante resultater. Det er mest sådan jeg selv arbejder med krympeplast. Stansejernet vil jeg komme ind på lige om lidt…

Laver man krympeplast sammen med børn, vil større motiver, f.eks med populære tegneseriefigurer, eller børnenes håndaftryk, nok være mere spændende. Disse kan være rigtig velegnede som vedhæng i halskæder, armbånd, eller nøgleringe. Man kan også lave rigtig fint julepynt af krympeplast!
Husk at lave huller i krympeplasten, med hulmaskine eller hultang, inden der krympes. Til o-ringe, smykkedele, nøgleringe, snor, eller hvad der ønskes. Og husk at hullerne også krymper. 😉

dulle får med hoved af krympeplast

Krympeplast kan godt bukkes lidt i form, mens det er varmt, eller mens det krymper, så hvis det skal være mere avanceret, kan man også lave f.eks armbånd og ringe. Eller man kan sammensætte med helt andre ting, og f.eks lave hoveder til dyr af garn duller, som fåret herover!

Krympeplast og stansejern

De små blomster og stjerner, man kan se på billedet herunder, er klippet ud med stansejern. Dem er jeg ret vilde med til små ting, f.eks til ørestikker.
Man skal dog være opmærksom på, at stansejern, som udgangspunkt, ikke er beregnet til at klippe i krympeplast. Så man skal altså lige passe på, de ikke går i stykker. Stansejernene vil uundgåeligt blive hurtigere slidt, end hvis man blot bruger dem til papir, og nogle stansejern kan slet ikke klippe igennem. I mit indlæg om stansejern, kan man læse mere om hvilke stansejern jeg har testet til krympeplast, hvad der virker og hvad der ikke gør. 🙂

udstansede blomster og stjerner af krympeplast

“Bagning” af krympeplast

Krympeplast skal som udgangspunkt krympes i ovnen. På en bageplade med bagepapir, med farvesiden opad. Efter anvisningerne på pakken man har købt. Lige nu har jeg to forskellige pakker. På den ene står der 160 grader og ikke nogen tidsanvisning, og på den anden står der 130 grader i 3-4 minutter.
Om man bruger varmluft eller helt normal ovn, tror jeg ikke gør den store forskel, ud over at varmluft bliver lidt varmere. Derudover har jeg oplevet, at varmluften godt kan blæse små stykker krympeplast af pladen. Så jeg fortrækker normal over- og undervarme.

Når krympeplast krymper, vil det hurtigt rejse sig fra underlaget og krølle i en mærkelig form, men derefter lægge sig igen. Når det er helt fladt, er det færdigt. Store ting kan godt klistre lidt sammen i kanterne, og være nødvendige at skille ad, eller holde nede.
Giver man krympeplast for meget varme, kan det godt begynde at smelte i kanterne, og farverne kan komme til at se lidt brændt ud. Så man skal altså huske at tage sine værker ud i tide. Er de lidt buede, kan man, mens de stadig er bløde, godt trykke dem mere flade med f.eks en bog.

Man kan godt krympe krympeplast med en varmepistol, og jeg har også haft held med at krympe enkelt små ting, på min brødrister. Fordi jeg synes det var lidt spild at tænde ovnen for et par små-forsøg. Dette skal dog gøres med forsigtighed, da både varmepistol og brødrister er meget direkte varmekilder og nemt kan give en for høj temperatur, så tingene smelter.

Skæv krympeplast

Noget krympeplast krymper skævt! Det er faktisk mega træls. Jeg købte en stor pakke med en advarsel om dette, men tænkte, at det nok ikke kunne være så slemt. Det skal dog siges, at det er ret markant. Så det skal man altså være opmærksom på!
Jeg har fundet nogle ting, hvor jeg synes, det ikke gør så meget, eller hvor jeg faktisk kan udnytte det til min egen fordel, men en anden gang, vil jeg absolut prøve, at gå udenom krympeplast, der ikke krymper lige meget på alle sider.

I pakken jeg købte, krymper det farvede krympeplast umiddelbart rimelig lige, men de sorte, hvide og gennemsigtige ark, krymper helt fjollet. (Den lilla blomst i midten, er gennemsigtig krympeplast, jeg har farvet)

Alternativ / genbrugs krympeplast

I stedet for at købe krympeplast, er der mange, specielt Amerikanere, der siger, at man også kan bruge nogle typer plastik emballage, fra mad og andre ting, som krympeplast. Det skal være en bestemt type plast. Nummer 6, siger de. Jeg har lavet lidt forsøg, men har ikke kunne finde noget, der virker ordenligt. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at plastik kan udgive giftige dampe, når man smelter det. Så det er altså ikke noget, jeg vil anbefale!
Krympeplast er beregnet til det, så det må man vel gå ud fra, er i orden. 🙂

Jeg håber alt dette har været til hjælp. Hvis du har andre spørgsmål om krympeplast, eller noget i den dur, så brug endelig kommentarfeltet under indlægget. Så vil jeg prøve at svare, så godt jeg kan. 🙂

– Lærke

20 Comments

Hej Rikke. Jeg har købt hos Cchobby og sløjd-detaljer. Det jeg har, der krymper skævt, er kun nogle af farverne i en stor pakke fra Cchobby, og så vidt jeg kan se på deres hjemmeside, har de ikke den pakke mere. Der var en advarsel på den, om at det krymper skævt, men det har jeg ikke umiddelbart set på andre pakker.
Er det farvet? Og var der en advarsel på det krympeplast du har købt? Ellers ville jeg klage over det. For det skal selvfølgelig blive ordenligt. 🙂
Mvh Lærke.
Og god jul! 🙂

Kan man male det med spraymaling? Og kan det tåle regn bagefter? Jeg tænker nemlig at jeg skal have lavet noget pynt i kobber til en æresport, og tænkte om det måske kunne være en mulighed at bruge krympeplast..?

Hej Lea. Jeg tror ikke du kan spraymale det inden det krymper. Så tror jeg malingen vil krakelere. Men jeg tror sagtens du kan lave dit pynt, krympe det, også spraymale det bagefter. Hvis det er en spraymaling, der kan tåle regn, skulle det ikke være noget problem. 🙂

Hej. Jeg har også i perioder arbejdet med krympeplast. Jeg blev så irriteret over at tingene ikke blev flade (heller ikke når det var afkølet), at jeg fandt på at lægge en glasplade fra en fotoramme henover, inden jeg kom det i ovnen. Det fungerer rigtig godt. Venlig hilsen Lone.

Hej Lone! Super godt tip! Det vil jeg da også prøve! 😀
Normalt har jeg bare presset krympeplasten flad med en bog eller noget andet, mens det stadig er varmt, det kan man også, men det lyder smart at holde det fladt imens det krymper. Tak!
Mvh Lærke

Har du erfaring med at reparere en figur i krympeplast, som er revet over (inden den skal i ovnen)? Der er sket et lille uheld her, som jeg prøver at fikse. ?

Det har jeg desværre ikke så god erfaring med. 🙁
Jeg tror du vil have bedst held med at prøve at lime det, når det er krympet. Måske lime noget på bagsiden. Evt. et lag krympeplast mere i samme form?
Det er svært at sige, uden at vide hvor stort et projekt det er, men jeg håber det er til hjælp?
Mvh Lærke.

Tak for svar. Jeg endte med at lave et ekstra lag krympeplast, som jeg forsøgte at smelte sammen med det revne lag ved at lægge dem under pres i ovnen. Det virkede så ikke – men jeg kunne, som du også foreslog, efterfølgende lime de to dele sammen. Det var heldigvis et lille projekt, men sønnike havde lavet det, så det var godt, at det lykkedes. ?

Hej hvis du laver børne fødder eller hænder, tegner du så uden om eller farver du de små hænder med noget? ?

Hej Line. Jeg farvede en hånd og en fod med ansigts sminke. Det jeg har, er fra grimas og skulle være allergivenligt. ? Så lavede jeg aftryk, klippede dem ud og skrev navn og dato på med tusch, og krympede dem. Derefter vaskede jeg dem for overskydende farve, for de smittede lidt af. De blev så fine! ?
Mvh. Lærke

Hej Lærke
Jeg vil gerne lave håndaftryk fra børnene, kan man gøre det med maling? Og i så fald hvilken maling skal man vælge?
Håber du fortsat svare herinde?

Vh Lotte

Hej Lotte. Det gør jeg da. ?
Jeg har lavet hånd og fod aftryk af min søn. Det jeg mest overvejede var at malingen selvfølgelig ikke skulle være usund for barnet at have på huden. Så jeg brugte Grimas sminke. Det fungerede udmærket. Måske kan man også bruge noget fingermaling el. Men det må helst ikke blive et alt for tykt lag.
Sminken jeg brugte smittede en lille smule af, efter krympningen, så jeg vaskede lige det overskydende væk bagefter. Men alle bedsteforældrene har stadig nøgleringe, og de holder super fint. ?
Håber det hjælper. Og god fornøjelse. ?
Mvh Lærke

Skriv en kommentar