Hjemmelavede pomponer/garn-duller

Duller af garn er super nemme at lave selv.
Sådan en garn dulle kaldes vidst også en pompom. – Eller pompon?
Ikke at forveksle med en kvast – det er noget andet. :-S
Uanset hvad, har disse duller af garn kun navne, der er lidt fjollede. Det er selvfølgelig også en lidt fjollet ting, men fjollet kan vi godt lide. Og man kan altså lave dem selv, og ja det er nemt! Jeg lærte det, dengang jeg gik i SFO. Mange år siden, men jeg kan stadig huske det! 😉
Dullerne er super gode til garnrester. Selv hvis man kun har en lille smule, men flere forskellige farver, kan det give nogle rigtig sjove resultater! 😉 Og det er jo bare prikken over i’et på en hue. Næsten bogstaveligt talt.

Man kan godt købe færdige skabeloner, men de er altså nemme at lave selv…

Først skabelonen

Man starter med at klippe en skabelon, der skal have to ens dele. To cirkler med huller i midten, som man tegner op på karton og klipper ud. Man kan lave dem i alle mulige forskellige størrelser, der skal bare kunne komme et lille garnnøgle igennem midten. Dullen bliver lidt mindre end karton cirklen, da den bliver strammet til i midten. Men ellers er det bare at tegne med en passer, eller rundt om en skål, eller noget andet rundt, i passende størrelse, og klippe de to skabelondele ud.

Så skal der vikles med garn!

De to cirkler lægges ovenpå hinanden, og så begynder man bare at vikle garn omkring. Jo mere garn man vikler på, jo tættere bliver den færdige dulle.

Det kan være en fordel at lave nogle mindre garnnøgler, som er nemmere at få igennem midten af skabelonen. Man kan sagtens tilføje flere garnnøgler eller skifte farve undervejs.
Når man bliver helt ferm til det, kan dullerne faktisk laves både med pletter, striber og andre mønstrer. 😉

Når man er færdig med at vikle, skal dullen klippes op. Det gør man ved at pille garnet lidt fra hinanden, så man kan klemme saksen ind mellem de to lag af skabelonen, og så klipper man altså imellem lagene hele vejen rundt.

Når der er klippet, skal dullen bindes stramt sammen i midten. Dette gøres ved at man vikler et stykke garn rundt, imellem de to lag skabelon, et par gange, strammer til, og binder en god knude eller to.
Så piller man skabelonen af, og puffer sin dulle så den bliver pæn.
Hvis der stikker nogle snore ud, der er lidt for lange, kan man godt klippe dullen lidt til, men ellers er den faktisk færdig.
Skabelonerne kan godt bruges flere gange, selvom de måske er klippet lidt i kanten. Kan man ikke få dem af i et stykke, kan man også bare tape dem sammen igen. 😉

Snorene der er bundet om midten, kan man bruge til at sy dullen fast på en hue, hvis den skal det. Måske en nissehue eller lignende? Hvis den ikke skal sys på noget, kan man bare klippe dem af, i samme længde som resten af garnstumperne, eller tættere ved midten, hvis man har brugt en anden farve garn til at binde med.

Dullerne kan også bruges til andre ting end huer. Et rigtig godt eksempel er er dyr!
Til halloween har jeg f.eks lavet edderkopper med rulleøjne og piberenser-ben. Og jeg har også lavet får med hoveder af krympeplast. Det hele blot limet fast med limpistol. 🙂

– Lærke

3 Comments

Skriv en kommentar