Flagranker af krympeplast

Her er en super nem idé, som måske mere er inspiration og tips, end det er en egentlig guide. Jeg har nemlig lavet mig nogle flagranker eller flagguirlander med flag af krympeplast, og hvis man kender til krympeplast, er det jo, i sig selv, ikke særlig svært.
I min familie er det en tradition at have flagranker på juletræet. Så de små flagranker jeg har lavet, er altså tænkt til julen. Man kan selvfølgelig lave andre flag end danske. Og man kan også sagtens bruge dem som fødselsdagsflag, eller hvad man ellers måtte have af traditioner eller idéer. 🙂

hjemmelavede flag af krympeplast, på guirlander

Hvis man ikke kender til det, har jeg en mere generel guide til krympeplast, man måske kan se på inden.

Mine små flagranker

Man kan lave flagene enten på hvid krympeplast og farve det rødt. Eller omvendt, på rød krympeplast og farve det hvide. Eller på gennemsigtig og farve begge dele. Det afhænger selvfølgelig både af hvilket krympeplast man har, men også hvilke farver.

Flag på krympeplast tegnet med posca

Jeg har brugt Posca og Stylefile markers til at farve mine flag. Og jeg havde ikke noget rødt krympeplast, men jeg havde en masse pink, jeg ikke lige vidste, hvad jeg ellers skulle bruge til, men det gik også. Jeg farvede det med en gul Stylefile tusch også blev det fint rødt.

Jeg startede egentlig med, at farve det rødt inden jeg tegnede de hvide kors på med Posca, men så blev den gule farve blandet lidt med den hvide. Det var ikke pænt. Så altså måtte det gøres omvendt. Først hvid også fylde ud med gul efterfølgende.

De første flag tegnede jeg enkeltvis, men fandt ud af, at det kunne gøres hurtigere, hvis jeg tegnede dem alle sammen op på et helt ark krympeplast, og klippede dem ud bagefter. Det kan godt betale sig, hvis man skal lave mange. Og man kan sagtens bruge en lineal eller noget andet andet, så det bliver lige. Det gjorde jeg ikke. 😉

Flagene kan laves i mange forskellige størrelser. Krympeplast krymper til ca. en tredjedel af den oprindelige størrelse. Så man skal bare huske, at de firkanter man klipper til flag, skal være ret store som udgangspunkt. 😉
Jeg overvejede at klippe dem som splitflag. Det ville garanteret have været super fint, men jeg vurderede, at det ville give for meget arbejde, til den mængde flag jeg skulle bruge.

Huller, krympning og snore i flag af krympeplast

Hullerne i mine flag klippede jeg med en normal hullemaskine, et i hver ende. Jeg markerede først med en tusch, hvor hullerne skulle være, og så pillede jeg opsamleren af, så jeg kunne se prikken igennem bunden af hullemaskinen. Det gør det lidt nemmere at sætte hullerne, der hvor man gerne vil have dem.
Hullerne en hulmaskine laver er ikke meget store, når de er krympet i krympeplast. Så hvis man vil binde sine flagranker med tykkere bånd eller snor, må man have fat i noget, der kan lave større huller. Eller simpelthen klippe flere ved siden af hinanden eller klippe dem større med en lille saks.

Krympeplast-flagene skal krympes i ovnen. Der er forhåbentlig nogle anvisninger, på den pakke krympeplast man har. På min stod der 130 grader i 3-4 min. Så det går altså ret stærkt.

Jeg bandt mine færdige flag af krympeplast på lidt forskellige snore. Det skal helst være noget, der er rimelig holdbart.
Det er en rigtig god idé at måle op på sin snor, hvor meget afstand flagene skal have. Så man ikke får klippet hverken for meget eller for lidt snor.
Så er det ellers bare at putte snoren gennem et hul og binde en enkel knude. Så igennem det andet hul med en knude mere, og gentage det til man har alle de flag på, man vil have.
Så kan man jo udstyre sin flagranke med en løkke i den ene, eller begge ender, af snoren, alt efter hvordan de skal hænges op. 🙂

Hjemmelavede flagranker af krympeplast som julepynt eller fødesldagsflag

Opbevaring af hjemmelavede flagranker

Et sidste tip er, at man skal passe på, at snorene ikke vikler sammen. En god idé kan være at opbevare flagrankerne med flagene lagt i et par små stakke. Alt efter hvor mange flag man har på sine ranker. Så kan man holde stakkene sammen med et par elastikker.
Jeg har 20 flag på mine flagranker. Det passer godt med 2 stakke af 10. 🙂

Opbevaring af flagranker. - Stak dem med en elastik omkring.

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar