Honningkage figurer

Det her, er ikke en honninghjerte-opskrift, som til de honninghjerter, man kan få hos bageren, med chokolade overtræk og glansbilleder. Der er altså forskel.. Det kan være, jeg skriver om sådan nogen, en anden gang, men det her, er “bare” en opskrift, på en dej, som man kan lave honningkagemænd og -koner af. Og hvad man ellers har udstikker forme til, altså. 😉
Men det er heller ikke til, at kimse af, overhovedet! Kagerne bliver sprøde og lækre og man kan f.eks bruge dem til, at lave spiselig julepynt, eller bordkort til juleaften eller julefrokost.

Jeg var hjælper, til et mikrospejder møde  i dag, hvor vi brugte kagerne her, som aktivitet. Jeg havde lavet dejen på forhånd, og så fik børnene lov til, at vælge en udstikkerform og stikke deres egne kager ud. Så bagte vi dem, og da de var kølet af, fik børnene lov til, at pynte. 🙂

Portionen af dej, her, er således relativt stor. Den egner sig heldigvis fint til at fryse, men vi fik ca. 80 kager ud af det, tror jeg. Det afhænger selvfølgelig meget af, hvor tyndt man ruller dejen ud, og hvor store udstikker forme, man har, men man kan med fordel halvere portionen.
Dejen er i øvrigt også, ganske velegnet, til kagehuse. 🙂

Ingredienser :
200g sirup eller honning
500g brun farin
250g smør
2 æg
1 kg mel
2 tsk natron
1 tsk kanel
1 tsk ingefær
1 tsk kardemomme
1 tsk neliker
Evt. lidt appelsin/citron skal eller saft.

Smagen ændrer sig en anelse, alt efter om man bruger honning eller mørk/lys sirup. Der er meget, at vælge imellem, på den hylde. Sirup smager rigtig fint, men vil man lave “rigtige” honningkagemænd, skal man naturligvis vælge honning, og man kan få endnu mere honning smag i, hvis man bytter noget af den brune farin ud, med honning, også. Det er lidt op til ens eget temperament.
Krydderierne kan man også selv regulere lidt, efter smag. Hvis man har en morter, kan man jo støde dem selv, og bruge frisk revet ingefær, det giver noget mere smag. Men jeg har altså ikke en morter, så jeg valgte den nemme løsning. 🙂

Krydderier til honningkagemænd

Man starter med, at smelte honning/sirup, brun farin og smør, i en gryde. Sukkeret må meget gerne blive opløst, men det må selvfølgelig ikke brænde på.
Massen skal efterfølgende køle lidt af. Det kan man speede lidt op ved, at sætte gryden i koldt vand, selvfølgelig uden, at der kommer vand i gryden. Man kan også hælde det over i en anden skål, og lade det stå lidt, imens man gør resten af ingredienserne klar.

Sukkermasse til honningkagemænd

Når sukkermassen er afkølet lidt, rører man først natron og krydderier i, derefter tilsætter man æggene og blander dem grundigt i. Til sidst tilsættes melet og dejen æltes sammen.
Nu er der så forskellige meninger om, hvorvidt dejen skal hvile. Min fik lov, at ligge i køleskabet et par timer, og blive gennemkold, til den skulle bruges. Men man kan altså sagtens lave dejen, et par dage, i forvejen.

Honningkage dej

Da det var tid til, at bage, i dag, tændte vi ovnen på 180 grader, varmluft, og rullede en mindre portion dej ud, af gangen. Så blev kagerne stukket ud, og bagt i 5-8 minutter.

Når de er kølet af, kan de pyntes, med fint farvet glassur, smeltet chokolade, krymmel osv.
Børnene elskede det! <3

Børnene dekorerer honningkager

– Lærke

One Comment

Skriv en kommentar