Her er en guide til lidt forskellige måder, man kan lave papmache æg på. – Ikke Fabergé, nej. Papmache! 😉 Omend man, med lidt snilde, nok kan dekorere sig til noget, der ligner. 😉
Papmache æg er superfine til påske, og kan laves i alle mulige afskygninger! Forskellige størrelser kan laves på forskellige måder. Og alt efter hvilken form man fortrækker på sit påskeæg, er der også nogle variationer! Men det er både super nemt, og så koster det stort set ingenting at lave!
Jeg bruger altid hjemmelavet tapetklister af mel! Og selvfølgelig genbrugspapir. Det behøver ikke at være avis! Alle mulige typer papir kan bruges. 😉
Da indlægget mest omhandler hvordan man laver æggene fra bunden, går jeg ikke så meget i detaljer med, hvordan man kan dekorere dem! Jeg har brugt decoupage. Det er de super velegnede til, specielt hvis man afslutter med at give et ensfarvet lag papir. Man kan også bare male dem! Og de kan godt lakeres til sidst, når de er helt helt tørre! 🙂
Man skal dog passe på, med at gøre de færdige æg for fugtige, når man dekorere dem. Hvis man ikke har lavet papmache laget tykt nok, kan de godt krybe ud af form, når de tørre igen.
Så – Husk at lave æggene godt tykke, og pas på med at gøre dem for våde igen efterfølgende! 🙂
Små papmache æg
Vil man gerne lave små bitte æg, kan man starte med at krølle et stykke papir og/eller alue folie, forme det rundt, og spidse det lidt til en pæn æggeform.
Alufolie er nemmest at forme, så jeg har lavet en kugle af papir, og lagt alufolie udenpå. Mest i toppen. 😉
Derfra lægger man papmache strimler, med lim penslet på, omkring. Smalle strimler giver færrest folder og ujævnheder.
Skal der snor i til ophæng, kan man lime den fast i selve papmacheen.
Hvis ægget er lidt skævt, eller ujævnt, kan man godt rette op på det med papmacheen. Allersidst i indlægget har jeg lidt tips til netop hvordan man bedst får overfladen jævn! 😀
Store papmache æg
Man kan også lave større æg! Og så synes jeg, at de skal være hule. Det nemmeste er at lave dem på balloner, evt. små vandballoner. Nogen man synes har en pæn æggeform. Så puster man dem op i ønsket størrelse, binder knude på, og begynder at lægge strimler af papmache omkring.
Til at starte med, kan det godt virke som om, det ikke rigtigt vil sidde ordenligt fast, men det hjælper, når man bliver ved at lægge lagene stramt på, så man får holdt alle folder og overlapninger på plads. Og man skal altså give nogle lag. Jeg skifter lidt imellem forskellige typer papir, så jeg nemt kan se, at jeg får lagt lagene jævnt over det hele.
Man lader knuden stikke ud, for så kan ægget hænges til tørre i den. Hvis man har lavet et godt tykt lag papmache om sin ballon, kan tyngden være med til at trække påskeæggene lidt mere aflange, imens de tørre. I stedet for, at de måske ligger og får en flad side.
Når æggene er helt tørre, kan man springe ballonen, og hive den ud igennem hullet hvis det kan lade sig gøre. Så har man et hul i toppen af ægget, man kan lukke, eller man kan sætte snor i.
Snoren kan sættes i, ved at man binder den omkring midten på en stump tændstik/tandstik/grillspyd el. Så putter man den ned i hullet, også skulle den gerne dreje sig, så den sidder på tværs, og ikke kan falde ud. Er hullet for stort, kan man lukke det til med lidt mere papmache herefter.
Påskeæg lavet på en form
Påskeæggene kan også laves ligesom jeg har lavet kugler af papmache, ved at have en form man laver to halvdele på, som sættes sammen, når de er tørre. I stedet for en kugle form, skal man altså bare bruge en æggeform, til at lave sine papmache æg udenpå! Det kunne godt være et æg, men så kunne man måske ligeså godt bare have dekoreret nogle pustede æg. 😉
Hvis man ikke lige har noget æggeformet, kan man lave det, ved at modificere en anden form lidt. Man kan f.eks sætte en spids på en bold, eller gøre noget aflagt mere rundt i bunden, ved at tape alufolie og/eller papir fast de rette steder. Og måske kan man lave formen flad i bunden, så den kan stå, hvis man kunne tænke sig det.
Man kan også sagtens bruge en ballon, som en form, der kan genbruges.
Man kan lægge plastfolie på sin æggeform, inden man går i gang, både for at beskytte den, men også så papmacheen er nemmere at få af igen. Det er ikke så nødvendigt, hvis man bruger en ballon, de slipper fint, men bruger man noget andet, kan det være en god idé!
Hvis man kan markere hvor midten af formen er, er det også smart. Så man kan se hvor papmachen skal gå til, for den skal kun dække halvdelen. Men så gør man altså bare ligesom med de andre, begynder at lægge papirstrimler, der er penslet med lim, omkring.
Denne type er den vigtigste, at give et rigtig tykt lag, fordi der ikke er noget indeni, der holder på formen, når de er færdige, og man kommer til at gøre det lidt fugtigt igen når delene skal samles.
Når man har lagt sit tykke lag papmache, er det bedst lade det tørre, så meget som muligt, på formen, så æggedelene ikke kryber skævt imens de tørre.
Når delene skal samles holder man dem mod hinanden, og sikrer sig, at de er så lige som muligt, og så lægger man strimler, med lim, over samlingen. Det kan være en fordel at gøre lidt af omgange, så arbejdet ikke bliver for vådt undervejs.
Den sidste måde her, tager klart længst tid og er mest besværlig, men jeg synes tilgengæld formen, potentielt i hvertfald, fordi man selv kan lave den, kan blive meget pænere æggeformet, end formen på en ballon. Så hvilken type man vælger, afhænger lidt af hvad man vil. Skal man lave påskeæg med børn, er det nok vigtigst, at det er nemt, og det går lidt hurtigt. Så der er balloner rigtig gode! Er man voksen, eller tæt på, kan man jo gøre mere ud af det. 🙂
Tips til at gøre overfladen jævn!
Jeg laver altid papmache ved at pensle lim på mine papir strimler, i stedet for at dyppe det hele ned i limen. På den måde, synes jeg, det er nemmere at lægge stimlerne stramt og præcist. (+ Det griser mindre.) Jo smallere stimler man kan lave, jo pænere og jævnt kan man lægge dem, fordi de ikke folder, der hvor de følger rundingen på æggene.
Derudover kan jeg godt lide at lave mine æg af lidt flere omgange. Så når jeg er tilfreds med de første lag, lader jeg det tørre, og ser om der er synlige ujævnheder, jeg kan rette derefter. Man kan rette større ujævnheder og fordybninger, ved at folde strimler af papir, så det bliver lidt tykkere, eller bruge karton, der er revet i små stykker. Sådan kan man fylde op og jævne ud, der hvor det er nødvendigt.
Hvor jævne, man vil have sine påskeæg, er derved et spørgsmål om, hvor meget man selv vil sidde og nusse med det. Man kan sagtens lade dem være rustikke, så man godt kan se, at det er lavet af papmache, men med lidt tålmodigt pillearbejde, kan man altså godt få dem helt jævne! Det er ikke nødvendigt, men det er en måde at gøre dem lidt pænere på.
Hvis man ikke synes normalt papir, avispapir eller hvad man nu har brugt, er jævnt nok, eller man kan se nogle små kanter og folder i papiret til sidst, kan man godt slibe overfladen en lille smule med fint sandpapir, og ellers kan man, som jeg vidst har nævnt, afslutte med et tyndere lag papir. F.eks. silkepapir. Måske sådan noget der altid er krøllet sammen i pakker og i nye sko. 😉 Det retter de værste synlige overlapninger og folder, samtidig med, at det giver en ensfarvet overflade til dekoration. Eller man kan også bare bruge farvet silkepapir som dekoration! 😀
Hvis det stadig ikke er jævt nok, kan man også i mit generelle indlæg om papmache, læse om papir-pulp, og se om det kunne være en løsning. Det er en lidt ler-agtig papir masse, man kan lægge udenpå papmacheen, for at jævne ud og lave afsluttende detaljer. Måske kan man også præge mønster i det? 🙂
Man kan gøre det næsten usynligt, at de her æg faktisk bare er lavet af papir. Efter man har dekoreret dem, kan man lakere dem, så de bliver blanke og flotte.
Eller, man kan altså vælge at lade dem være rustikke. Sådan er de også superfine! 😉
Skriv en kommentar