Hæklede øjne

Der er mange måder at sætte øjne i hæklede tøjdyr og amigurumi. Man kan få rulleøjne, resinøjne med glimmer, og mange fine sikkerhedsøjne, som børn ikke lige kan få pillet ud også.
Men når man nu er i gang med hæklearbejdet, synes jeg altså, at der skal hæklede øjne til! Og jeg har fundet på en nem måde at lave dem på, som giver øjne, der er livlige men alligevel simple og ikke alt for store! 😀

hæklede blæksprutter med hjemmelavede hæklede øjne

Sådan hækler jeg øjne

Øjnene består egentlig kun to omgange. En i sort garn og en i hvid. Her bruger jeg nogle tilfældige garnrester og en 3mm hæklenål. (I øvrigt en hjemmelavet ergonomisk lille fisk) Øjnene må gerne hækles rimeligt stramme, så der ikke er nogle synlige huller.

Man starter med det sorte garn, og laver en magisk ring, hvori man hækler 6 fastmasker. Og så strammer man den godt til. Så klipper man det sorte garn af, og skifter til det hvide, som man bruger til at samle ringen med en kædemaske.

Er man lidt i tvivl, har jeg en forklaring på forskellen mellem kædemasker og fastmasker her.

Så hækler man 2 hvide fastmasker i hver af de sorte, hele vejen rundt, så man når 12 i alt. Og det er en god idé at hækle alle trådender fast med det samme, så man ikke skal hæfte ender senere!
Herefter stikker man hæklenålen ind i midten af øjet, og hækler en enkel hvid fastmaske her, der vil være synlig i det sorte. Det giver lidt ekstra liv og hjælper med at lukket øjet af på en pæn måde.

Nu er øjet næsten klar til at blive monteret, så jeg klipper garnet af med en ende på 30-40 cm, jeg kan bruge til dette. Nu hækler jeg gerne et par øjne af gangen, og sætter dem på en lille sikkerhedsnål, jeg blot stikker igennem løkken, hæklenålen sad i, og så kan jeg gemme dem, til jeg er klar til at hækle dem fast i mit tøjdyr!

Montering af hæklede øjne

Man kan godt bare sy øjnene fast med en nål, men jeg fortrækker at hækle dem i. Det skal bare gøres inden tøjdyret, i dette tilfælde en hæklet blæksprutte, er fyldt og gjort færdigt. Syr man dem i, kan man godt gøre det efter tøjdyret ellers er færdiggjort.

Hæklede øjne på en sikkerhedsnål - klar til montering

Jeg beslutter først hvor øjet skal side. Så trækker jeg trådenden igennem, så jeg har den på bagsiden, eller indersiden af mit tøjdyr. Man kan godt lige fæstne det med en knappenål, så det ikke skrider nogen steder. Specielt hvis man skal sætte to øjne, og først vil bestemme sig for, hvor de skal sidde i forhold til hinanden.

Herfra hækler jeg hele vejen rundt om øjet, (samme sted i maskerne, som jeg ville have hæklet, hvis jeg lavede en omgang mere) med kædemasker, som jeg strammer rigtig grundigt. Når jeg er nået hele vejen, trækker jeg tråden igennem og strammer til, og så trækker jeg den om på bagsiden og hæfter ende der.

Så er der bare tilbage at fylde sit tøjdyr op og lukke det af. Måske er der mere, man skal have monteret, men ellers er man jo færdig. Og det kan da næsten ikke gøres mere simpelt kan det? 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar