Hjemmelavede, ergonomiske hæklenåle

Normale, tynde hæklenåle, kan for nogen, godt give lidt problemer for fingrene. Mig selv inklusiv. Man kan købe nogle rigtig fine ergonomiske hæklenåle, men man kan altså også prøve, at lave greb på sine hæklenåle selv, med polymer ler. Altså fimo-ler, cernit eller lignende. Så behøver man ikke, at smide alle sine tynde metal hæklenåle ud. Måske kan man endda lave dem billigere, og man kan altså få lavet noget rigtig fint og personligt, man kan glæde sig over, hver gang man hækler! 😀

Hjemmelavede greb til ergonomiske hæklenåle

Hvilke slags greb kan man lave?

Jeg har tre versioner af ergonomiske hæklenåle, med hjemmelavede greb, her. Den super dekorative, i form af en fint modelleret figur. I dette tilfælde en fisk og en gulerod. Den lidt nemmere, men stadig dekorative. Her med et “pink galaxy”-agtigt design. Og den helt simple, som er en blop ler, der er sat på hæklenålen, hvorefter man hækler lidt, så leret former sig efter ens eget greb.

Hvad man vægler, at lave, er lidt op til ens modellerings evner, og fantasi, men det er altid en god idé, at overveje hvordan man selv holder på hæklenålen, inden man går i gang. Om man holder blyants- eller knivgreb, og hvor ens fingre hviler på hæklenålen. Så kan man forme sit ergonomiske greb, så det ligger rigtig godt i ens egen hånd.

Hjemmelavet ergonomisk hæklenål - fisk

Hvilke hæklenåle kan man lave greb på?

Da cernit og fimoler jo skal bages, er det vigtigt, at de hæklenåle, man laver greb på, kan tåle varmen fra ovnen. Så ikke noget plastik. Metal hæklenåle er jo derfor det oplagte valg. Egentlig kan man lave dem i alle størrelser, så længe det stadig giver en ergonomisk fordel.

Har man en hæklenål med et plastikgreb, der er knækket, kan man også lave et nyt greb til denne. Hvis der sidder et stykke plastik tilbage, skal det selvfølgelig først fjernes. Derefter kan man, med fordel, lige give den et gok i enden, med en hammer, så den ikke kan glide ud af det nye greb.

Modellering af ergonomiske hæklenålsgreb

Uanset hvad man vælger, at modellere, skal nålen stikkes ind i leret, eller leret skal trykkes rundt om. Derefter kan man forme sit greb som ønsket. Leret skal trykkes godt ind imod hæklenålen, der hvor den stikker ud i toppen. Og man skal være opmærksom på, at man ikke får formet leret for langt op af nålen. Man skal jo bruge et stykke af stangen, maskerne kan glide på, når man hækler.

Nemme, hjemmelavede, ergonomiske hæklenåle

De her hvor lerklumpen er formet efter ens eget greb, sætter man bare en klump ler på hæklenålen, i ønsket farve. Så trykker man den lidt i sit greb. Hækler lidt forskellige masker med den, for at se hvordan fingrene flytter sig. Så kan man sørge for, at den er rigtig rar at holde på, og til sidst glatte den lidt ud, så den også bliver fin. Man kan selvfølgelig lave den så kort eller langt op af bagenden af hæklenålen, som man synes. 🙂

Vil man have sådan et snoet design, snoes det før hæklenålen sættes i…

Som en sidste detalje, er det en rigtig god ide, at markere et sted på det nye greb, hvad størrelse hæklenålen er. På min fisk har jeg valg, at markere det med de tre gæller. På nogle af de andre har jeg taget en anden hæklenål, med et tilsvarende tal, og presset ind i. Det bliver selvfølgelig spejlvendt, men det er da til at se. Man kan også købe et punsel- eller stempelsæt med tal, hvis man synes det skal være rigtig fint. 🙂

Når man er færdig med, at modellere sine hjemmelavede ergonomiske hæklenåle, skal de selvfølgelig bages efter anvisningerne på lerpakken. Derefter er det bare, at komme i sving med at hækle.
Og det er da lidt sjovt, at lave noget hjemmelavet, med et værktøj der også er hjemmelavet. Det bliver kreativitet med kreativitet på. 😉

Tak fordi i læste med

Hvis man gerne vil læse lidt om hvilket ler der er godt, har jeg et indlæg om fimoler og polymer ler her. Der kan man læse meget mere om, hvad der findes af ler, og hvad mine erfaringer, med nogle af de forskellige mærker, er.
Jeg har i øvrigt også lidt forskellige hækle indlæg, man kan kaste sig over, når man er færdig!
Rigtig god fornøjelse! 😀

– Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar