Jeg har syet tehætter. 3 fine eksemplarer, blev det til, hvis jeg nu selv skal sige det. 🙂
Egentlig var det lidt fordi, jeg manglede nogle pladevats rester, til mine græskar, og til det, nænnede jeg ikke bare, at klippe af det store stykke, der jo kunne bruges til noget bedre. Det var kun små-rester jeg havde brug for. Jeg har også en masse stofrester, jeg trænger til, at få bugt med. 3 tehætter er godt nok kun, en meget lille bid, men et eller andet sted, må man jo starte.
Den ternede grønne tehætte, var engang mine ynglings bukser. Sådan nogen ting, har man det vel med, at gemme, selvom man burde have smidt dem ud, for længe siden. Benene var lidt for lange, så de var meget slidt i kanten, men bortset fra det, var stoffet stadig i ganske fin stand. Så hvorfor ikke sy en tehætte af dem…?
Nu kan jeg i hvert fald ikke komme til, at gå i dem mere. 😉
Jeg kunne godt tænke mig, på et tidspunkt, at skrive et mere fyldestgørende blog indlæg om skabelonen til disse tehætter. Jeg er dog stadig i gang med, at rette den lidt til, og det er ret svært, at give præcise mål, fordi tepotter jo er meget forskellige. Så det bliver en anden gang.
Jeg kan dog lige vise hvordan skabelonen ser ud, hvis man selv har lyst til at lege lidt:
Cirklen er bunden, som naturligvis skal passe med bunden af tepotten. Det andet stykke er siderne. Dem skal man have to af, som passer rundt om cirklen. Hvis det giver mening?
Altså, skal man have to stykker stof bund og fire stykker stof sidder, samt en pladevats bund og to stykker pladevats sider. (Afhængigt af tykkelsen på ens pladevat. Man kan godt lægge det dobbelt om nødvendigt.)
Bunden zigzagges hele vejen rundt, med retsiderne på stoffet udad og pladevattet imellem.
Siderne sys vrang mod vrang (med undtagelse af kanten i bunden) med pladevattet liggende på vrangsiden af det ene stykke stof. Således kan man vende siderne, så pladevattet ender indvendigt. Derpå zigzagges bunden på begge de to sider, og de sys på cirklen. Når man så vender syningen indad, skulle tehætten gerne være færdig.Den mangler blot et bånd i toppen til at lukke af med. 🙂
Hvis det lyder lidt for indviklet, har jeg også en helt anden opskrift på te- og stempelkande hætter, som vidst er lidt nemmere og lidt mere udførligt beskrevet. 😉
De tre tehætter i indlægget her, blev i øvrigt doneret til Kirkens Korshærs store genbrugs butik i Roskilde. Der var jeg frivillig i omkring to år. I deres kreative hjørne, sad vi et par stykker og lavede forskellige ting, der gik til butikken. Min opgave derude var, at vise lidt af hvad jeg hittede på, af ting man kunne lave med, og af genbrug. F.eks at sy tehætter af gamle bukser. 😉
– Lærke
Kære Lærke.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig mønstret til de flotte tehætter.
Med venlig hilsen Monasofia
Hej Monasofia. Mange tak for din interesse. 🙂 Desværre findes der ikke et decideret mønster, på tehætterne her, endnu, ikke hos mig i hvert fald.
Hvis jeg skal prøve at forklarer lidt, består de af en rund bund og to sider, hver bestående af to lag stof og 1-2 lag pladevat, afhængigt af tykkelsen. Det optimale vil være, at lave dem efter mål på tekanden de skal hører til. Så bunden skal passe til bunden på tekanden (plus sømrum) også skal breden på de to sider tilsammen passe med omkredsen på cirklen. Siderne er flade i bunden, med rette vinkler i begge hjørner, også er de rundet af i toppen. Hvor høje de skal være, afhænger også af tekandens størrelse. Aller øverst er lavet en indsnævring i hver side, så man kan binde et bånd omkring. Siderne sys på vrangen hele vejen rundt, undtagen i bunden, også vender man dem rundt og syr bunden sammen. Selve cirklen i bunden, sys blot hele vejen rundt, også sys siderne på.
Jeg ved ikke om det er for besværlig en forklaring? 🙂
Mvh Lærke
tusind tak, jeg vil prøve mig frem.