Nem te/stempelkande hætte

Dette er opskriften på en lækker, tyk tehætte/stempelkande hætte/kaffevarmer, (ja, den kan sys i lige de mål du ønsker) og er nok den nemmeste slags, jeg nogensinde har syet!
Det er bare med tråde maskinen, og begynde at måle op. Resten er altså virkelig simpelt! 😀

Hjemmelavet, blå stempelkande hætte

Mål på te/stempelkande hætte

Te- og kaffekander findes jo i et uendeligt hav af forskellige størrelser og udformninger. Så præcise mål, på en tehætte eller stempelkande hætte/kaffevarmer, der passer til lige DIN kande, kan jeg af gode grunde ikke give, men jeg vil forsøge, at forklare hvordan jeg kom frem til mine mål, så du selv kan gøre det samme. 🙂

Man har brug for, at måle højden og omkredsen på sin kande. Jeg har valgt, at lave en hætte til en Bodum stempelkande, en halvanden liters model, til 12 kopper, som er ca. 25cm høj.
Omkredsen måles på det bredeste sted, så altså omkring håndtaget. (Og tuden på en tekande)
Der måler min kande ca. 48cm.
Omkredsen divideres med 4 også tillægges sømrum og lidt luft. Så alt i alt, rundede jeg op til 15cm, som blev bredden på de stofstykker vi skal bruge.
Højden ganges med 2, og så kommer spidserne, i hver ende, ud over.
Det gav således, ca. 65cm.

Stempelkande hætte, mål/skabelon/mønsterNår man er kommet frem til målene, klipper man 4 stykker ud, af det stof, man vil bruge. Her har jeg valgt, at sy en hætte af et par gamle mørkegrå cowboybukser. Man kan vælge, at lave en skabelon, eller bare måle den første op, og klippe resten efter den. Jeg kan godt lide, at lave en skabelon af spidsen, til den første, så jeg er sikker på, det er lige.
Derudover klippes 4 tilsvarende stykker for. Det kunne være pladevat eller termofyld, men man kan også, som her, f.eks bruge en rest fleece stof. Det er tykt nok til, at isolere rigtig fint.

De 4 stofstykker zigzagges hele vejen rundt, med hver sit stykke for, på bagsiden, (brug nåle efter behov) og derefter syes stykkerne sammen, ret mod ret, hele vejen ned af langsiden. Når man har syet alle 4 stykker sammen, syes de sidste sider sammen, så stykkerne danner et lukket rør.

Så skal spidserne syes sammen i toppen. Det gør man lettest ved, at sy, først to sider overfor hinanden og så sy henover det lange stykke bagefter.
Vil man have en strop i toppen af hætten, skal den syes i inden man lukker toppen helt…

Den ene syning i midten foldes ud, så den er flad, og fæstnes om nødvendigt, og så syes stroppen godt fast lige midt i, der hvor de to spidser skiller. Når det er gjort, kan man fortsætte med, at lukke toppen helt.

Når toppen er lukket vender man tehætten, så den rigtige side kommer udad, og sørger for at trykke hjørnerne rigtig godt ud.

Så skal bunden lukkes, og det gør man lidt ligesom med toppen. To sider overfor hinanden syes sammen indvendigt. Det sidste er man dog nødt til, at zigzagge sammen, vrang mod vrang, men det bliver ikke synligt, da det ender på indersiden af den færdige te/stempelkande hætte.

Nu er der faktisk blot tilbage, at trykke bunden op i toppen af hætten, mens man sørger for at hjørnerne bliver presset godt indad, og hvert hjørne bliver trykket godt ud, i hjørnerne i toppen.

Når alt er rettet pænt ud, er hætten færdig, og klar til brug. 🙂

Her er lidt andre eksempler på, hvordan en te/stempelkande hætte også kunne se ud.
Og som en lille variation, kan hætterne også laves med 3 sider i stedet for 4. Det giver en mere spids top…

Sort/hvid mønstret tehætte med tre spidser

Af andre variationer, kan tehætterne syes af firkanter, eller så syningerne løber skråt ned over siderne, i stedet for lige, men det vil jeg om nødvendigt, forklare nærmere, i et andet indlæg. 🙂

– Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar