Papir bold – DIY

Jeg har lidt andre ting af papir her på bloggen, så nu synes jeg det var nærliggende at tilføje en “DIY” guide til denne, faktisk rimeligt simple, papir bold.

Den kan laves af, stort set, hvilket som helst papir, karton eller pap, man måtte ligge inde med. Ensfarvet, mønstret, blandet, gavepapir, genbrugs papir fra forskellig emballage eller blade. Ja hvad som helst… Man kan også købe noget rigtig fint papir, i en hobbyforretning, der nærmest er lavet til formålet, og man kan pynte rigtig fint med perler, glimmer osv. Der er mange muligheder. 🙂

Guide til en hjemmelavet papirbold

Lad os springe lige ud i min guide til en papir bold!

For at lave denne papir bold, skal man bruge 20 små papir cirkler. Så man skal naturligvis sikre sig, at man har nok papir. Her i guiden har jeg valgt at bruge den hvide bagside af en gammel vægkalender, for at holde det simpelt og nemt at overskue.
Cirklerne laver man ved at tage noget rundt, f.eks et glas, placere det på papiret og tegne rundt langs kanten. Derefter klippes de ud.
Det er en god idé at tegne på bagsiden af papiret, så stregerne ikke bliver synlige på den færdige papir bold.

Man kan også bruge et stort stansejern, hvis man har sådan et.
Hvis man har tænkt sig at lave rigtig mange af de her papir bolde, kan det måske være en fordel at anskaffe et, hvis man ikke har det. Eller måske flere i forskellige størrelser, men det koster jo selvfølgelig nogle penge, og det kan sagtens lade sig gøre uden.

Trekantet skabelon

Når man har klippet sine 20 cirkler, skal der foldes kanter på dem. Til dette har man brug for en skabelon. En ligesidet trekant, som jeg naturligvis også lige viser, hvordan man kan lave:
Det er nemmest, hvis man har en vinkelmåler. Derudover skal man bruge en ekstra cirkel, i samme størrelse som de andre, men den behøver ikke, at være af det samme papir. Den folder man to gange, så man let kan se midten. Den ene fold skal vi ikke bruge – blot markeringen af midten, så den kan man godt lige stege ud, hvis man nemmere kan huske det sådan…

Derefter tager man sin vinkelmåler og lægger papircirklen under den, således at det fold, der ikke er streget ud, ligger lige med stregen i bunden af vinkelmåleren, med midten i midten.
360 divideret med 3 giver 120. Derfor foldes cirklen nu på midten, lige der hvor der står 120 på vinkelmåleren. Når man har gjort det, folder man cirklen ud igen, og flytter den, så det nu er den nye fold, der er i bunden af vinkelmåleren. Selvfølgelig igen med midten i midten. Så gentager man foldningen, ved de 120 grader, hvorefter man folder cirklen ud. Til slut tegner man en lige streg, mellem hver anden fold, så præcist og så langt ud til kanten, som man kan, og så klipper man trekanten ud.

Trekanten bruger man ved at lægge den på bagsiden af hver af sine 20 cirkler, (så præcist ud til kanterne som muligt) og tegne hele vejen rundt. Derefter kan man folde cirklerne ved hver streg rundt i trekanten. Det kan være en god idé at bruge f.eks kanten på vinkelmåleren, en lineal, en bordkant eller noget lignende, for at få en lige og skarp fold.

Limning

Når alle cirkler er foldet, skal de limes sammen. Det gør man ved at lime på bagsiden af folden på en cirkel og sætte den sammen med den næste. Det gentager man selvfølgelig til man har brugt dem alle sammen, men ikke helt tilfældigt. Det nemmeste er, at samle en bund og en top, som består af 5 cirkler hver. Og en midte, som består at de 10 sidste. Den limes sammen til en lang strimmel, som samles til en ring.

Når man har de tre moduler, skal de bare limes sammen, fold mod fold. Selvfølgelig så kanterne passer så præcist som muligt. Og hvis man vil hænge bolden op, skal man selvfølgelig huske at sætte en snor i.

Når limen er tør, er bolden sådan set færdig, og så kan man jo pynte den, hvis man vil.

Foldet papir bold / kugleVariationer af en papir bold

Man kan også lave nogle variationer af denne papir bold. Hvis man ikke har nok papir, til 20 cirkler, kan man f.eks lave en lille bold, der består af 8…

Lille papir bold af 8 cirkler

… Eller man kan lave den på vrangen, så folderne vender indad. Det ser også ganske fint ud.

Variation af en hjemmelavet papir bold / kugle
– Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar