Origami juletræer

Her er en lille guide til to forskellige origami juletræer! De er virkelig nemme at folde, og man kan lave dem af genbrugspapir, hvis man synes. Jeg lavede nogle origami stjerner for mange år siden. Dengang lavede jeg også de her juletræer, og brugte dem på kort og alt sådan noget. Jeg kom i tanke om dem for et stykke tid siden. Fjollet nok mens det slet ikke var jul, men jeg kan altså stadig huske, hvordan man laver dem! Så nu, hvor tiden gør det lidt mere relevant, må i lige have dem med! 😉

Guide til foldede origami juletræer

Egentlig er det slet ikke origami i virkeligheden. Bl.a. fordi man bruger lim, men af mangel på et ord, der beskriver det bedre, låner vi lige “origami” juletræer. Man kunne måske bare kalde dem “Foldede juletræer af papir”. 🙂

Ligesom stjernerne kan man også lave foldede juletræer af tebreve. Hvert faldt det første jeg vil vise. Det andet er lidt mindre oplagt til tebreve, fordi stykkerne man skal bruge, skal have forskellige størrelser. Det giver nok mening om lidt, men man kan også sagtens lave dem af genbrugspapir, udklip fra blade i grønne nuancer, af gavepapir eller bare af helt grønt papir.

Det første foldede origami juletræ

Til det første juletræ skal man bruge 10 små kvadrater papir i samme størrelse. Egentlig kan man selv bestemme størrelsen. Det kommer jo an på, hvad man skal bruge dem til. Men hvis man f.eks laver små kvadrater af 5x5cm, får man et juletræ, der ca. måler 9cm i højden.

Hvert kvadrat foldes først en gang på midten, lige over, og derefter på begge leder, diagonalt. Så skal siderne foldes, ind så papiret danner en trekant.
Til sidst folder man de to forreste flapper op til toppen, imod midten.

Når man har foldet alle 10, skal de limes sammen.
Det giver et lidt forskelligt udseende, alt efter hvor man limer, og hvilke flapper der kommer til at ligge forrest. Det samme på bagsiden, så det kan man lege lidt med.

Juletræet skal limes sammen i rækker. To rækker af to, en række af 3 og 3 enkeltvis. De skal så limes ovenpå hinanden. Her starter jeg med den ene, som skal danne stammen på juletræet. Der skal limes en række af tre oven på. Derpå de to rækker af to også de to enkelte til sidst.

 

De foldede juletræer kan f.eks. bruges på hjemmelavede julekort. Herunder ses nogle forskellige eksempler på juletræer, der er foldet af genbrugspapir. Det brune på sidste billede er bagsiden af det, jeg lige har foldet i guiden. 🙂

Det andet foldede origami juletræ

Det andet juletræ er mit ynglings af de her to. Til det skal man kun bruge 4-5 stykker papir. De skal være lidt forskellige størrelser. Det der skal sidde øverst, skal være mindst, og så skal de gradvist blive større ned mod bunden af juletræet. Jeg klipper mine kvadrater med 1cm forskel. Så den første måler 5x5cm, næste 6×6, så 7×7 osv.

Papirkvadraterne skal næsten foldes på samme måde som til det første juletræ. Først en gang på midten, så på begge leder diagonalt, og så skal de foldes sammen til en trekant ligesom før. I stedet for at folde flapperne op til midten, folder man dem nu nedad på skrå, og så har man første modul. Resten laves ligesådan.

Moduler til et foldet origami juletræ

Når man skal lime juletræet sammen, tager man først det nederste modul, og limer i toppen på både for- og bagside. Så tager man næste modul og åbner op i bunden, så man kan putte spidsen fra det først op og lukke til. Det gentager man, til man når toppen, imens man justerer, hvor tæt delene skal side. På den måde kan man lave små brede juletræer eller høje og smalle.

foldede origami juletræer

Glædelig jul! Og god fornøjelse med foldningen af jeres origami juletræer! 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar