Appelsiner med nelliker

Der er så mange hyggelige traditioner her til jul! De helt simple er tit de bedste, synes jeg. Specielt ting, der smager eller dufter af jul, hjælper mig i den helt rette stemning.
F.eks er det ikke rigtig jul, før jeg har fået et honninghjerte. Altså et af de der chokoladeovertrukne med et glansbillede på. Mmh.. Dem elsker jeg! 😀
En anden ting er appelsiner med nelliker. Duften af dem er simpelthen essensen af jul, for mig. Det er nem hjemmelavet julepynt, og de ser jo flotte ud! I år har jeg opgraderet mine appelsiner ved at købe mig et juliennejern! 😀

Appelsiner med nelliker og riller med juliennejern

Mit juliennejern til appelsiner med nelliker

Tidligere har jeg bare hygget mig, med at sidde og stikke nelliker i appelsiner, i et eller andet mønster, jeg nu synes, og nydt duften sprede sig omkring mig. I år har jeg dog fået skaffet mig, det her juliennejern. Sådan et man bruger til, at skrabe citrusskal med, til drinks, småkager osv. Så nu er mine appelsiner lige blevet nummeret finere. Man kan selvfølgelig sagtens stadig lave juleappelsiner uden juliennejern, men sådan her kan det altså se ud med. 🙂

Jeg har købt et juliennejern med en “tommelfinger” (Jeg synes det ligner en hånd, med 6 fingre 😛 ) så det både kan lave smalle og brede strimler. Og jeg har fundet ud af, at sådan et har ufatteligt mange forskellige navne. Nogen kalder det også en juliennekniv, eller et martinijern, eller bare en peeler eller zester. Man kan også bruge et cannelerjern, og sikkert også andre knive, men et juliennejern er altså et fint lille værktøj. Priserne på sådan et varierer helt vildt. Fra 30-40kr til et par hundrede, men de billige fungerer altså fint, hvis mærket ikke er vigtigt for en. 😉

Sådan laves appelsiner med nelliker og udskæringer

Man kan godt tegne op på appelsinen, hvor man gerne vil skrabe med juliennejernet. F.eks. med en permanenttusch. Medmindre man har tænkt sig, at bruge det appelsinskal, man skraber af, i madlavning. Så vil man nok helst undgå tusch. 😉
Hvis man har brugt tusch, kan man så bare skrabe hele tuschstregen væk. Og hvis der skulle være lidt overskydende, kan man rense det væk med lidt sprit af en art efterfølgende.
Ud over appelsiner og juliennejern skal man selvfølgelig bruge nogle hele nelliker. Når man først har skrabet strimler væk med juliennejernet, eller noget andet, er nellikerne også lidt nemmere at stikke i, end hvis man skal igennem hele den tykke skræl.

En rød sløjfe pynter super fint! Og man kan jo også bruge det bånd man binder omkring, til at hænge juleappelsinerne op i vinduerne, eller på juletræet. Der er mange anvendelsesmuligheder. Jeg plejer bare at have dem liggende rundt omkring i vindueskarme, skåle eller som bortpynt.

Inden de når at blive helt indtørrede eller dårlige, plejer jeg at pille nellikerne ud igen og presse appelsinerne til juice. Så går de ikke bare til spilde, når julen er forbi. Og på den måde kan jeg nå at nyde dem flere gange, og nå at lave flere i løbet af december måned. 😀

  • Lærke

One Comment

Skriv en kommentar