Det her er en lille teknik, man kan bruge til at støbe ting af resin, i f.eks creoler eller ringe af metal mm. Så man får en klar “rude” inde i en ring, som man kan støbe blomster, glimmer, billeder, klistermærker, glansbilleder eller måske frimærker ind i.
Når man lægger en metalring på et fladt underlag, kan man nemlig hælde resin i, uden at det løber ud af ringen! Selvom den ikke er lukket i “bunden”. Jeg ved ikke om overfladespænding er det ord, der beskriver det bedst, her kan det være vi skal have nogle nørder på banen, med et begreb der dækker bedre, men i hvert fald bliver resinen holdt inde i ringen. Og det er smart!
Jeg føler næsten, at jeg har forklaret idéen allerede, med der er nogle detaljer, jeg alligevel vil uddybe.
Er man ny i resin, kan jeg for det første anbefale, at man læser min guide til resin, og generelt undersøger lidt om hvad det er for noget, inden man går i gang, så man bruger de rette værnemidler osv. 🙂
Det er ikke legetøj!
Hvilke ringe kan bruges?
Man kan bruge creoler, gerne sådan nogen med en lille ring i, man kan montere en ørekrog i. Og man kan købe metalringe i forskellige størrelser og tykkelser. Måske kan man bruge armringe. Man kan også lave nogle ringe selv, af en kraftig metaltråd, men så skal man selvfølgelig være grundig med at få dem flotte runde og flade.
Altså faktisk behøver de sådan set ikke at være runde. Man kan lave firkanter, eller hjerter, stjerner, dråbeformer osv. Formen er egentlig ikke så vigtig. Og man kan garanteret også bruge f.eks gardinringe, så det er heller ikke så vigtigt, at det er metal. Det vigtigste er at de ligger så fladt som muligt på underlaget. Og det leder os videre til… 🙂
Underlaget
Ens underlag skal være en plan, lige overflade. Det behøver måske ikke være målt med vaterpas, men en fin, lige bordplade, hvor der ikke ligger andet. Derudover skal man bruge noget den hærdede resin let slipper, og ikke bliver støbt fast til. Et bageark eller en bagemåtte af silikone er at fortrække, synes jeg. Man kan godt bruge bagepapir, men lidt af overfladen kan godt gå med af, og sætte sig i resinen, så det er ikke optimalt. Når bagemåtten i øvrigt først har været brugt til resin, skal den ikke bruges til mad igen efterfølgende!
Fyld og pynt
Hvad man putter i af fyld og pynt, er lidt op til ens egne idéer. Jeg har set mange fine ting med blomster støbt ind i. Tørrede blomster skal man sikre sig er HELT tørre, inden man støber dem ind i resin.
Der er også masser af andre muligheder, som tidligere nævnt billeder, klistermærker, glansbilleder eller måske frimærker. Og man kan pynte yderligere med glimmer. Man kan også lave dem med fuldt farvede ved hjælp af en eller flere smukke metallic pigment pulvere el.
Papir i resin!
Emner af papir, kan man desværre som regel ikke, uden videre, støbe ind i resin, uden at farverne ændrer sig markant, fordi papiret ligesom kommer til at se lidt vådt ud. Selv efter resinen er hærdet. Man kan se det lidt på de sommerfugle klistermærker jeg har brugt i creolerne herover.
Ting der er printet på fotopapir, skulle være en undtagelse. Andet kan man med fordel lakere inden man hælder resin over, så det er forseglet på forhånd. Man behøver ikke at bruge nogen bestemt lak, bare hvad man lige har eller kan skaffe, men jeg vil sige: Gerne noget der ikke gulner. Når papiret er forseglet med en anden lak, trænger resinen ikke ind i papiret, og farverne forbliver klare og tydelige. 🙂
Som man kan se, har jeg lavet nogle større metal cirkler med frimærker i. Frimærkerne startede jeg med at lime sammen to og to, så de var ens og pæne på begge sider. Så lakkerede jeg dem to gange på hver side, så de var helt forseglet. Og da lakken var tør, lagde jeg dem i pres, så de var flade, da jeg skulle bruge dem.
Sådan gør man
Når man har sit underlag og sine ringe lagt derpå, så fladt som muligt, skal man have resin og pynt i. Om man vil lægge pynt i først og derefter resin, eller omvendt, afhænger lidt af pynten. Større ting, som billeder, frimærker glansbilleder ol. Ville jeg lægge først, og mindre, lettere ting, som glimmer og konfetti, ville jeg lægge efter.
Resinen fordeler man forsigtigt, lidt af gangen, og sørger for at få det ud til kanten, uden at der er så meget i, at det begynder at løbe ud.
Udover at der kan løbe lidt under ens form, kan man også opleve, at resinen nærmest trækker sig lidt sammen, når den hærder, og der dannes et hul i midten. Sker det lader man bare arbejdet ligge på underlaget uden at løsne det, og når det er hærdet nok, kan man give et lag mere.
Når det er pænt og hærdet helt, og tæt hele vejen rundt i kanten, løsner man det fra underlaget. Er der noget resin, der er løbet over, skæres det væk med en hobbykniv. Og især hvis der er tale om creoler, og der er noget der dækker hullet til smykkedelen. – Det er vigtigt at få fjernet.
Så skal det have et lag mere. Og man kan godt tilføje mere pynt/fyld, men det kan godt flyde op og ligge i overfladen, så jeg fortrækker kun at have pynt i det inderste lag.
Jeg støber gerne i alt 3 lag resin. Det første som lukker formen og holder fyldet på plads, dernæst et lag på bagsiden, og så et på forsiden, så der bliver en pæn blank og glat overflade på begge sider. Hvis man ikke synes det er nødvendigt, at give alle 3 lag, (måske er det ikke vigtigt, at bagsiden er blank/pæn?) eller hvis man gerne vil give flere og gøre det tykkere, gør man bare det.
Når ringene har fået de lag de skal have, og er fuldt hærdede, kan man bore hul og hænge snor i, hvis der skal det. Men vær forsigtig hvis der opstår støv, når der bores i resin. Det er ikke godt at indånde. Hvis der er en åbning i ringen, kan man med fordel sørge for at den vender opad. Så vil den blive skjult, hvis man hænger bånd i. 🙂
Måske kan ringene også bruges som coasters? Hvad hedder sådan nogle på dansk? Brikker? Sådan nogle til at have glas stående på, så der ikke kommer ringe og pletter efter fugt på ens træborde. 😉
Hvis man har lavet creoler er de klar til at blive monteret i ørekroge. Og hermed når vi altså slutningen på min guide. Jeg håber det kan gav lidt inspiration. 🙂
Skriv en kommentar