Her er en lille bitte guide til, hvordan man kan lave de sødeste, farverige glimmer ørestikker med resin og små knapper! 😉
For dem der ikke er bekendt med resin, er det et tokomponent støbeplast-materiale, der hærder helt hårdt og glasklart. Derfor kan man lave smykker af f.eks glimmer med virkelig flotte, blanke overflader!
Og det er lige netop det, du kan læse mere om her! 😀
Praktisk info inden vi går i gang
Hvis man ikke har arbejdet med resin før, kan man evt. læse min guide til resin her.
Husk at Epoxy resin IKKE er legetøj! Læs instruktionerne grundigt, og brug handsker, rigtig god udluftning og evt. åndedrætsværn! Følg anvisningerne på de produkter i køber!
Lad være med at lave det i jeres stue/køkken/værelse og lade det stå og hærde der. Med mindre der udtrykkeligt står, at det ikke udvikler dampe!
Og planlæg “produktionen” så der er så lidt som muligt spild. Altså, lad være med kun at lave et enkelt par ørestikker af gangen, for så lidt resin kan man ikke blande, og det er jo synd at smide rester ud, man kunne have brugt til andre projekter. 😉
Materialer til glimmer ørestikker!
Man skal selvfølgelig bruge noget resin. Hvis man er i tvivl om den del, vil jeg anbefale at man går tilbage og læser min resin-guide. 🙂
Derudover skal man bruge nogle små knapper som base. Hvis man ikke har et udvalg af knapper i forvejen, gamle skjorteknapper og andre små knapper fra alt muligt, kan man helt sikkert finde nogle i genbrugsbutikker! Og man kan sagtens bruge lidt større knapper også. Der skal helst være en lille hulning i knapperne, som glimmeret kan ligge i.
Så skal vi bruge glimmer! Jeg har lavet flest ørestikker, hvor farverne på knapperne matchede farverne på glimmeret. Altså grøn med grøn f.eks. Men man kan helt sikkert også få noget fedt ud af at vælge kontrastfarver. Og man kan også sagtens bruge en mere neutral farvet knap (sort, hvid, grålig, brunlig eller metalknapper) og fylde med en stærk farve glimmer.
Man kan bruge alt muligt glimmer i resin og dermed også ørestikker! Der findes jo glimmer i alle mulige afskygninger til alle mulige ting! Både finere og grovere typer, plastik, metal, bioglimmer, madglimmer, makeupglimmer, og man kan få de sygeste farver i øvrigt! Jeg bruger hvad end, jeg kan kan få fingrene i. 😉 Kilo-prisen er helt afsindig på sådan noget, men der skal heldigvis ikke bruges meget til hver ørestik!
Noget glimmer kan godt skifte lidt farve når man hælder resin i. Som regel bliver det en smule mørkere. Jeg har oplevet ganske få typer glimmer, der har afgivet farve til resinen, og i sig selv er blevet blegere i farven. Det kan godt forekomme. Bioglimmer gør det, og jeg kunne forstille mig det samme med madglimmer, da disse typer jo er beregnet til at blive opløst, men jeg kan ikke sige mere præcis hvilket glimmer, der gør det og hvilket, der ikke gør, for der findes SÅ meget!
Ud over glimmer kan man også indstøbe fint konfetti eller pailletter, f.eks. hjerter, stjerner, snefnug el.
Hvis man har en pæn glitterlim, kan det faktisk også godt bruges. Så putter man bare først glitterlimen i midten af knappen, og lader det størkne helt, inden man lægger resin ovenpå.
Sådan laves glimmer ørestikker med resin!
Hullerne i knapperne skal allerførst tætnes så resinen ikke løber igennem! Det kan gøres med et stykke tape. Noget der kan pilles af igen, og noget der kan ligge plant, når man skal fylde med resin.
Så fylder man forsigtigt glimmer i, sørger for at det er rystet godt tæt, godt ned i hullerne, at det ligger som det skal og der ikke er noget på kanterne.
Så blander man sin resin. Og jeg plejer at brække mine rørepinde i to på langs, når jeg blander og skal dryppe små mængder.
Knapperne skal fyldes med resin af to omgange.
Glimmeret kan godt forskubbe sig, når man begynder at dryppe resin i. Så man skal dryppe langsomt. Lige lade dråben røre og sive lidt ned i glimmeret, inden den slipper rørepinden.
I første omgang skal der bogstaveligt talt bare en enkel dråbe eller to i. Selvfølgelig afhængigt af størrelsen på knapperne. Glimmeret skal bare lige limes sammen. Det må ikke begynde at flyde for så ligger det ikke pænt mere.
Laver man meget små knapper, eller synes man bare det er nemmere at styre, kan man i stedet for rørepinden bruge en tandstik, strikkepind, nål, et træ grillspyd, et stykke ståltråd el. til at dryppe resinen med.
Så skal første lag resin hærde. Man kan lade det hærde helt, eller bare til det er let fast. Det tager 12-24 timer. Derefter kan man lægge et lag resin mere på, som er det, der giver den flotte blanke overflade. Man kan vælge alle have det kun i hulningen over glimmeret, eller at lægge det helt ud til kanten af knappen. Det skal herefter hærde HELT.
Er der noget der skulle være løbet over eller igennem knapperne, kan man godt skære det af. Det er nemmest at gøre, inden resinen er hærdet helt.
Limning
Når resinen i knapperne er fuldt hærdet, kan man lime dem på ørestikker, eller andre smykkedele.
Og her kommer lige et par partnerlinks med inspiration til hvilke smykkedele man kan bruge. Man kan vælge at købe via disse, eller lede videre andre steder, som man har lyst. 🙂
Ud over helt almindelige ørestikker, kan knapperne selvfølgelig også limes på fingerringe og brochenåle. Så på den måde kan man faktisk lave sig et helt matchende sæt!
Man kan også få nogle rigtig fine ørekroge med plader på, ligesom man kan få øreclips. Altså sådan nogle man kan bruge, hvis man ikke har huller i ørerne! Det er desværre ikke noget Creativ Company, som jeg ellers linker til, har. Men prøv at google øreclips, ørebøjler eller ørekroge med plade. Hårnåle og manchetknapper kan man f.eks også finde med plade. 🙂
Til at lime med bruger jeg gerne en Flex-gel superlim. “Gel”-delen gør at den er lidt mere fleksibel, (det havde i måske gættet ud fra navnet) og det gør den lidt mindre sprød og mindre tilbøjelig til at knække af, end en almindelig superlim.
Man kan med fordel lige slibe bagsiden af knappen og smykkedelen, der hvor de skal limes sammen, og sørge for at der ikke sidder noget støv tilbage, så limen hæfter ekstra godt på begge flader. 🙂
Her er så lidt flere eksempler på de færdige ørestikker, øreringe og øreclips i kombinationer. Nogen har jeg sat en hjemmelavet kuglelås af polymer-ler på.