Kogler – DIY Julepynt

Smukke ser de ud, disse hjemmelavede sølv kogler.

– Og de er tilmed, ganske enkle, at lave. En smule tidskrævende julepynt, måske, men virkelig hyggelige og virkelig fine. Det eneste man skal bruge til disse kogler, er flamingo æg, knappenåle, (dem med flade hoveder) papir, af en hvilken som helst slags, og farve, man kunne have lyst til, og evt. snor eller bånd til, at hænge koglerne op med…

Guide til hjemmelavede kogler til jul

Til mine kogler har jeg brugt et genbrugsmateriale, nemlig folie lågene, fra mine endags kontaktlinser. Normalt bruger jeg briller, men indimellem, er der behov for linser, og de små beholdere, har jeg så gemt. Det kan måske virke, på nogen, som en lidt latterlig idé, at få, men overvej lige, hvor enorme mængder, af den slags emballage, der bliver smidt ud, hver dag! Det er oveni købet et helt fint materiale. Selve plastbeholderne, bruger jeg, som små malerpaletter, hvilket de er ganske velegnede til. Folie lågene har jeg tidligere syet til nogle meget simple, små julehjerter, men de her kogler, er endnu bedre!
Det var egentlig heller ikke for, at opfordre alle til, at være lige så nørdede, som mig, hvad genbrug angår. Bare lidt måske. Men det siger jo nok sig selv, at det tager mange dage, at samle nok folie firkanter sammen til, at kunne lave kogler af, (Hvis man overhovedet bruger kontaktlinser) for man skal bruge mange, men så er det jo godt, at man sagtens kan lave dem, af alt muligt andet. Jeg ved ikke om normalt alufolie er for skrøbeligt, men man kan hvert fald lave dem, af papir, i lige de farver, man kan lide. 🙂

Papiret, eller hvad man ellers vælger, at bruge, skal klippes i små firkanter. Til den størrelse æg, jeg bruger her, passer et eller andet, i retning af 1x2cm, ganske fint, men det behøver ikke, at være så præcist.
To af hjørnerne på firkanterne foldes ind, så man får en spids, og det gentager man bare, med dem alle sammen… Det er ikke til, at sige, hvor mange, der skal bruges. Det afhænger meget af størrelsen og hvor tæt man sætter dem. Så man må nok lave flere, hen ad vejen. Det kan være en fordel, at starte og slutte, med papirstykker, der er lidt mindre end resten.

Når man skal i gang med, at beklæde et æg, med de små papir stykker, er det en god idé, at starte med, at sætte et lille stykke papir, der ikke er foldet, i det der normalt ville være toppen, så der ikke kommer et hul hvor flamingoen er synligt. Derefter begynder man bare, at bygge på. Hvert lille papir stykke fæstnes på ægget, med en knappenål i det ene hjørne. Hjørnet af næste papir stykke, skal overlappe det sidste, så man hele tiden sætter nålene gennem to stykker papir, af gangen. På den måde sparer vi en lille smule på nålene, for dem skal der jo, bruges mange af.
Har man et fingerbøl, er det, i øvrigt noget, man nok bliver glad for, i længden. 😉

Papirstykkerne bliver man bare ved med, at bygge på, i en spiral, der bevæger sig langsomt nedad. Hvert nyt papir stykke, skal dække nålen på sidste række, så nålene ender med, ikke, at være synlige. Hen ad vejen, begynder nålene måske, at ramme på hinanden, inde i ægget. Så må man lige prøve en anden vinkel. Der er plads nok, til dem alle sammen. 🙂
Når man når ned mod bunden, begynder det nok også, at blive lidt sværere, at få papirstykkerne til, at passe. Så må man gøre dem lidt mindre. Når det heller ikke passer, kan man skjule det sidste med en firkant, der er foldet ind i begge ender, eller man kan skjule toppen af koglen med en stor sløjfe eller noget andet pynt, fastgjort med nåle, limpistol eller begge dele.

… Og vupti. Så er de færdige. Jeg er faktisk overrasket over, hvor smukke de er, med så enkle materialer, men der skal jo, ikke altid, mere til. I øvrigt, kan de jo passe til rigtig meget, af det andet julepynt, man har, lige præcis fordi, de er så enkle, og kan laves i mange forskellige varianter. 🙂

Den store af sølv koglerne, her under, har jeg lavet med samme størrelse firkanter, som de små. Det giver et meget fint mønster. Det er jo smag og behag, om man bedst kan lide det sådan, eller om man hellere vil bruge større papirstykker og få et, lidt mere, rustikt udseende. Jeg synes dog, det viser meget fint, at man sagtens kan lave disse kogler, i mange forskellige størrelser.

– Lærke

Skriv en kommentar