Trilleboller og Bollemælk

Endnu engang, tilbage til de gode gamle dage… Jeg ved godt, jeg ikke engang var født da da ting som bollemælk og trilleboller havde deres storhedstid, men derfor kan man jo godt udforske, hvad der fandtes. 🙂
Og det her, er endda endnu en opskrift imod madspild. Man skal nemlig bruge noget gammelt tørt brød.
Om det er en sund opskrift ved jeg egentlig ikke. Det er nok nogenlunde på højde med risengrød, alt efter hvor meget fuldkorn, der er i ens gamle brød. Det smager faktisk også lidt af risengrød, men det er også lidt samme miks af mælk og kanelsukker. 🙂


Min far har fået meget bollemælk som barn, siger han. Når det er sådan, med noget, er det tit ham, der foreslår, at vi skal prøve, at lave det, og han er også gerne behjælpelig med hvordan, men det var altså ikke tilfældet her. Jeg fandt faktisk opskriften lidt tilfældigt, i min søgen efter noget man kunne lave af gammelt brød, og her er vi altså…

Som overskriften nok hentyder til, er opskriften delt op i to, selve bollemælken og så de trilleboller eller brødboller, som skal i.

Vi starter med trilleboller. Til dem skal man bruge:

200 g gammelt brød
1 spsk hvedemel
2 tsk salt
1 tsk sukker
40 g blødt smør
1/2 tsk kanel
Og måske et par skefulde mælk eller fløde

Hvis skorpen på brødet er kraftig, er det en godt ide, at fjerne den. På bløde boller og lignende, er det ikke nødvendigt. Da skal brødet bare smuldres, og resten af ingredienserne, skal blandes i. Er det for tørt, må man tilsætte lidt mælk eller fløde.
Når “farsen” er god, skal den trilles til boller, altså ligesom man ville trille havregryns kugler, og så får “trillebollerne” lige lov, at vente lidt…

Trilleboller i bollemælkSå er det tid til at lave bollemælk.
Til det skal man bruge følgende:

1 liter sødmælk
Lidt citronsaft

2 æggeblommer
Og lidt piskefløde eller mælk.

Man starter med, at bringe mælk og citronsaft i kog. Pas på, at det ikke brænder på.
Når det koger, tilsætter man trillebollerne og lader dem koge med i 4-5 minutter. Når de er færdige vil de flyde ovenpå.
Imens putter man æggeblommerne i den skål, man vil serverer bollemælken i, (eller måske en suppeterrin) og pisker dem sammen med lidt mælk eller fløde, og når trillebollerne er kogt færdige, hælder man det hele over i æggeblommerne, imens man rører grundigt rundt, uden at ødelægge trillebollerne. Til sidst smager man til med lidt salt, så er bollemælken færdig og serveres, som sagt, med kanelsukker. 🙂

Bollemælk med trilleboller

Det er ikke noget, jeg som sådan ville spise til hovedret. Måske til forret eller dessert.
Derved bliver der, af denne portion, ca. til 4-6 personer, men man kan godt halvere den, om nødvendigt.

– Lærke

2 Comments

Skriv en kommentar