Smörgåstärta (Svensk sandwich lagkage)

Nu har jeg endeligt haft mulighed for, at afprøve den her geniale opskrift på “Smörgåstärta”, som jeg har haft lyst til, at forsøge mig med, længe! En sandwich lagkage! Ikke med frugt og flødeskum, nej.. Med pålæg! Helt tilpas mærkeligt. Jeg ved ikke hvad der er, med de svenskere, men jeg er ret vild med konceptet! Det fungerer overraskende godt! Og man behøver ikke, at være tosset for, at kunne lide det. Den er faktisk genial, at servere til enhver frokost, vil jeg mene. Pålægget kan varieres så børnene kan lide det, men man kan bestemt også sagtens lave den spændende for voksne! 😀

Smörgåstärta, Svensk inspireret frokost lagkage

Nu tænker du måske, at det ser voldsomt ud og at du slet ikke har tid til at stå med sådan en Smörgåstärta, men den er heldigvis rigtig god, at gå i gang med aftenen før, den skal bruges. Den har nemlig godt af, at stå i pres i køleskabet, i et stykke tid. Det eneste man så skal gøre, på dagen, når den skal serveres, er at pynte den.
Jeg vil tro, at der er mad til 6-8 personer i den størrelse her.

Smörgåstärta kan, som sagt varieres på et utal af måder, og man kan putte mere eller mindre pålæg i, hvis man synes der er for lidt eller for meget, men dette er hvordan jeg gjorde:

Til en Smörgåstärta brugte jeg:

1 stor pakke godt groft fuldkorns toastbrød
2 pakker bacon i skiver
Pålæg f.eks :
200-300g Roastbeef
200-300g Kogt skinke
Ca. 200g Leverpostej
Øvrigt fyld:
Smør
Mayonnaise
Kapers
Høvlet peberrod
Dijonsennep

Til pynt:
200g Cremefraiche
200g flødeost naturel
Tomat
Agurk
purløg/Karse

Pålægget kan man skifte ud, alt efter hvad man tror, eller ved, smager godt, at blande. Og mængderne kan man jo også selv afgøre i store træk, men den kan faktisk godt tage en hel del pålæg uden at det bliver ulækkert. 😉

Det allerførste, der skal ske, er at baconen lige skal steges og efterfølgende lægges på fedtsugende papir.

Derefter må man vælge, om man vil skære skorperne af toastbrødet eller ej. Jeg valgte at lade dem være på, og så skar jeg brødstykkerne til, så de passede i en stor springform (ca. 27 cm i diameter)

Smörgåstärta i en springform.

Så lagde jeg et lag brød, i bunden af springformen, med smør på, og derefter et lag roastbeef, kapers, peberrod og mayonnaise.
Næste lag, bestod selvfølgelig i første omgang, af brød med smør, derefter skinke og sennep.
Næste lag igen: brød med smør og ovenpå: leverpostej og bacon.
Sidste lag, jeg fik plads til, bestod naturligvis, igen af brød med smør, det sidste roastbeef og skinke, jeg havde tilbage, og lidt mere sennep.
Derpå lagde jeg et sidste lag brød også lagde jeg en tallerken ovenpå formen og satte den i pres, mellem to hylder og en madkasse, i køleskabet, natten over.

Dagen efter pillede jeg min Smörgåstärta ud af springformen og lagde den på et fad. Jeg var lidt nervøs for, hvor godt den sad sammen, da jeg skulle fjerne formen, men det var ubegrundet, for den gav sig ikke en millimeter.
Så blandede jeg flødeost og cremefraiche og smurte ud over, i et jævnt, pænt lag, ved hjælp af en dejskraber og til slut, pyntede jeg med purløg, agurk og tomat…

Frokostgæsterne til min fødselsdag var først skeptiske. De synes da den var flot, min Smörgåstärta, men tanken om blandet pålæg i en lagkage, var der vidst ikke nogen, der var særligt begejstrede for i starten. Ikke før de smagte den hvert fald. Derefter fik jeg dog stort set kun ros, bortset fra et par enkelte tilkendegivelser fra folk, der ikke kunne lide kapers eller peberrod, men sådan er vi jo heldigvis så forskellige. 😀

Det skal absolut laves igen!

Kan man lide fisk, har jeg også en anden version, som jeg er sikker på vil begejstre, nemlig en lakselagkage! 🙂

– Lærke

Skriv en kommentar