Pandekager af kastanjemel

Dette er en interessant, men lidt alternativ pandekage opskrift. Den er nemlig lavet på Italiensk kastanjemel.
Kastanjemel dufter, og smager, lidt af kakao, og er sødere end normalt hvedemel. Derfor putter man ikke sukker i kastanjepandekager, men derudover, er dette faktisk også en helt normal, rigtig nem, pandekage opskrift, som man sagtens kan lave med normalt mel. 🙂

Kastanje pandekager

Historien om dette kastanjemel

Kastanjemelet har jeg fra Bjarkens forældre. De var på ferie i Toscana, på et tidspunk, og de havde nogle forskellige, lækre specialiteter med hjem derfra. Blandt andet noget Farro som jeg har lavet grød af, men også det her fine kastanjemel.
Om man kan få det i Danmark, ved jeg faktisk ikke?  – Men kastanjemelet var, i hvert fald i gamle dage, alle mands spise i området omkring Toscana. Træer med spisekastanjer fandtes i hobetal og var frit tilgængelige, så selv de fattigste, kunne samle kastanjer, tørre dem, og male dem til mel.
Nu er historien lidt anderledes. Træerne er der endnu, men forarbejdningen af melet er en besværlig og tidskrævende process, og det gør, at kastanjemelet i vore dage er blevet dyrere, fordi man ikke kan industrialisere det, på samme måde som andet mel.
Kastanjemelet kan bruges til mange andre ting end pandekager, men pandekagerne var en af de ting, der blev lavet meget, fortalte Bjarkens forældre.

Opskriften på kastanjepandekager

Mit italienske er ikke for godt, for at sige det mildt, men jeg tror, den oprindelige opskrift på kastanjepandekager, er endnu mere simpel end min. Jeg har nemlig, i store træk, bare taget en normal pandekage opskrift og byttet melet ud med kastanjemel, og undladt at putte sukker i, men det er sådan set også nemt nok. 🙂

Til pandekagedejen skal man således bruge:
2 æg
Vanilje
Et lille nip salt
Ca. 250g kastanjemel
Og 4dl mælk

Mængden af pandekager der bliver, af denne opskrift, afhænger meget af hvor store og tykke, man laver dem, men jeg vil gætte på, at der godt kan blive pandekager, til 4-5 personer.

Æg, vanilje og salt piskes sammen, og deri piskes melet, med en lille smule mælk af gangen, for at undgå klumper. Alt efter hvor tyk man ønsker sin pandekage dej, kan man undlade at tilføje helt lige så meget mælk, eller man kan tilføje mere.

Når dejen er færdig, varmes en pande op, til middel varme. Alt efter hvor ferm en pandekagemager man er, kan man måske skrue mere op for varmen. Selvfølgelig uden at pandekagerne brænder.
Så skal der lidt fedtstof på panden, hvorefter man fordeler lidt pandekagedej, og så skal pandekagerne selvfølgelig bare bages på begge sider. Helt som normale pandekager. 🙂

I Italien serverer de kastanje pandekagerne varme, med ricotta. Det kan man jo prøve, hvis man har lyst, men de kan også sagtens spises, med hvad man ellers ville putte på pandekager. Jeg synes Nutella passer rigtig godt til den lidt kakao-agtige smag. 🙂

 – Lærke

Skriv en kommentar