Hjemmelavede olielamper

Jeg har haft disse smukke, røde vase-ting stående, i mange år efterhånden. Jeg har altid haft lyst til, at lave dem til olielamper. Har bare aldrig fået gjort mere ved det. Indtil jeg flyttede, og de dukkede op igen. Så fik jeg taget mig sammen og undersøgt hvad, der egentlig skulle til, og det viste sig, at være virkelig nemt! Og så gik jeg måske lidt i selvsving. 😀
Så det her er altså et indlæg, om mine erfaringer, med hjemmelavede olielamper. Man kan nemlig bruge alle mulige forskellige flasker, vaser osv. og der er virkelig rig mulighed for, at få nogle helt personlige og unikke olielamper…

Smukke hjemmelavede olielamper af røde glas vaser

Olielamper – Hvad skal der til?

For at lave en olielampe, skal man sådan set bare bruge en beholder, med en passende åbning, der kan indeholde lampeolie, og noget, der kan holde en væge. I princippet, ville man godt kunne bruge en spændeskive, eller noget andet, med et hul der passer til den valgte væge. Vil man have en pæn løsning, hvilket var det jeg ledte efter, er man dog, nok nødt til, at have fat i en rigtig vægeholder.

Vægeholder til olielampe

Vægeholdere

Jeg har fundet vægeholdere til olielamper i to forskellige netbutikker, og de koster faktisk ikke særligt meget! De har lidt forskellige størrelser hvilket er rigtig smart. Så kan man finde noget, der passer til de fleste vaser og flasker, selvfølgelig til en vis grænse.
De to messingfarvede herover er fundet hos LP-sales. Der er to forskellige størrelser, som også fås til forskellige vægetykkelse, og der følger en kort væge med, når man køber dem.
Den anden er fundet hos sløjd-detaljer. Størrelsen på denne passer rigtig godt til de fleste normale flasker. Væger medfølger ikke, men kan købes separat i butikken.
Når man skal måle om en vægeholder passer til den beholder, man vil bruge, måler man diameteren på hullet, hvilken skal være så stor, at vægeholderen kan komme ned i, men så lille, at det brede stykke ligger fast ovenpå. Den må selvfølgelig ikke falde igennem. Det giver vel mening? 😉
Bare rolig, målene på vægeholderene står i deres beskrivelse!

Væger

Tynde væger er fine til indendørs brug, mens tykke væger, selvfølgelig har en kraftigere flamme og derved er mere velegnet til udendørs brug. Det giver nok også god mening. 🙂

Hvis vægen ikke allerede er sat i, når man køber sin vægeholder, kan denne del, være lidt tricky. Vægerne er ret tilbøjelige til, at flosse i enderne. Hvis man putter tape på spidsen af vægen, bliver det hele dog lidt nemmere. Tapen skal naturligvis pilles af igen, inden man sætter ild til sin olielampe.

Når man har sammensat sine olielamper og vil til, at bruge dem, er der lige lidt ting, man skal være opmærksom på.
Det anbefales, at man hælder lampeolie i sin lampe, og lader vægen suge i minimum 24 timer inden brug. Sætter man ild i en væge, der ikke er ordenligt gennemvædet, vil vægen brænde i stedet for olien. Hvorimod en ordenligt gennemvædet væge, ikke vil brænde, og derved heller ikke blive kortere. Vægen behøver derved ikke, at være meget længere, end at den når bunden af olielampe-beholderen.
Når man tænder sine olielamper, skal vægen ikke stikke mere end en millimeter op af vægeholderen. Vægen kan godt bevæge sig en smule op i holderen, når den er tændt. Kommer vægen for langt op, vil den være mere tilbøjelig til, at sode. Så det er en rigtig god idé, at holde øje med lamperne, og ligeledes sørge for, at der er nok olie på, inden man tænder dem.

De sødeste små turkis-blå olielamper

Valg af lampeolie

Skal olielamperne bruges indendørs, er det vigtigt, at sørge for, at læse på flasken med lampeolie. Det skal selvfølgelig være sod- og lugtfrit, og egnet til indendørs brug. Så skulle de efter sigende ikke “forurene” mere end normale stearinlys.

Vægerne kan godt suge lidt mere lampeolie op, end de kan nå, at brænde. Derfor skal man være lidt opmærksom på, hvilket underlag man sætter sine lamper på, hvis der skulle løbe lidt ved siden af. Det er ikke noget jeg selv har oplevet, men for en sikkerheds skyld, kan det være en god idé, at have noget beskyttende under og selvfølgelig holde øje med olielamperne under brug.

Hjemmelavede røde olielamper

Det tror jeg vidst var alt, der er i det. Så det er jo bare at komme i gang. 🙂
Flasker og vaser kan ydermere dekoreres med f.eks posca tuscher eller glasmaling, hvis man vil have olielamperne endnu mere personlige. Så dette er helt sikkert et projekt der kan glæde både børn og voksne! 😀

  • Lærke

Skriv en kommentar