Brombærsnitter

Jeg har næsten lige haft fødselsdag. Det er som altid en enormt god anledning, til at bage noget lækkert! 😀 Og lækkert blev det! Nemlig brombærsnitter! Ligesom hindbærsnitter, men altså med brombær marmelade i stedet… Brombær er afsindigt godt i kage, og det her er ingen undtagelse!
Jeg har også en brombær crumble opskrift, hvis man skulle være interesseret i mere kage med brombær. Det er i øvrigt en god basis opskrift, som også smager virkelig godt med f.eks æble eller rabarber! 😀

Hjemmebagte brombærsnitter

Denne opskrift på brombærsnitter, er inspireret af Claus Meyers opskrift på hindbærsnitter, dog med et temmeligt grundigt twist. 🙂

Det blev en rimeligt stor portion, skal det lige siges, så den kan altså, med fordel, halveres, hvis man ikke får helt så mange gæster.

Det første man må gøre er, at lave sig ca. 1 kg god brombær marmelade. (Medmindre man halvere portionen, så skal man selvfølgelig kun bruge det halve) Vi har brombær i haven og havde derved, en del i fryseren. Man kan godt bruge hindbær (eller andet måske) i stedet, hvis man ikke lige kan skaffe nok brombær, så går man bare glip af det gode brombær twist! 😉
Man kan, til nød, også købe sig til noget marmelade, men det ville jo være snyd og garanteret ikke nær så godt! 🙂

Hjemmelavet brombær marmelade

Det var faktisk min mor, der lavede marmeladen for mig, det er hun ekspert i.
Men af den grund, skal man, til marmelade, ud over bær, stadig bruge sukker og geleringsmiddel. Claus Meyer foreslår, at man bruger sådan ca. ½ kg sukker til 1 kg bær. Min farmor ville have lavet det efter “Pund til pund”-metoden. Min mor bruger noget mindre sukker end begge førnævnte. Det kan man jo gøre, som man godt kan lide det. Jeg tænker, at en 3-500g sukker til 1kg bær er passende. Snitterne bliver ret søde, selvom man sparer lidt på sukkeret. Geleringsmiddelet skulle gerne have en doseringsvejledning på bagsiden, man selv kan dosere det efter. 🙂

Ingredienserne, der skal bruges i dejen er:

700 g hvedemel
300 g sukker
150 g hasselnøddemel (fint blendede hasselnødder (kan byttes ud med mandel))
Kornene af en stang vanilje eller to.
500g smør
2 æg

De tørre ingredienser blandes i en stor skål og smørret smuldres grundigt i, med fingrene. Derefter samles dejen, til en ensartet klump, med de 2 æg.
Dejen deles i 4 lige store stykker. Og hvert stykke rulles ud til en firkant, i ca. 3 mm tykkelse, mellem to stykker bagepapir. Firkanterne skal helst være nogenlunde ens i størrelsen, idet de skal ligge oven på hinanden to og to.
Når dejpladerne er rullet ud, lægger man dem på en bageplade eller noget lignende, med bagepapir imellem og stiller dem på køl i en times tid. Jeg satte dem udenfor på vores havebord, der er stort set køleskabstemperatur, lige for tiden. 🙂

Ud over dej og marmelade, skal der herefter bruges sammenpisket æg til pensling og groft rørsukker til drys.

Når dejpladerne er kølet, forvarmes ovnen til 180-190grader, varmluft (Jeg tror min ovn er lidt varmere end Claus Meyers) og dejpladerne tages frem fra deres køl. Den ene lægges på en bageplade, og man fjerner det øverste lag bagepapir. Herefter pensles dejpladen, hele vejen rundt i kanten, med sammenpisket æg. Så fordeles halvdelen af marmeladen på dejpladen, uden at man når helt ud til kanterne, og så placerer man forsigtigt den næste dejplade ovenpå. Den presses let på midten, for at eventuelle luftbobler bliver trykket ud, og så trykker man kanterne tætte hele vejen rundt.
Til slut pensler man hele herligheden med sammenpisket æg, prikker det øverste lag af dej en masse gange, med en gaffel, drysser med groft rørsukker, og bager sine brombærsnitter i ca. 25 minutter.
Hele denne process gentager man med de to sidste dejplader og resten af marmeladen.

Når kagerne er bagt, må man lade dem køle helt af, på en rist før man kan begynde, at skære passede størrelser brombærsnitter. Til dette bugte jeg et pizzahjul.
Hvis ikke man spiser de dejlige kager med det samme, kan man opbevare dem i en tætsluttende beholder. Helst ikke i køleskabet. Der holder de ganske vist længere, men så kan det være en fordel, lige at genopvarme dem. Så smager de bedre, siger Claus Meyer. 🙂

Et helt fad af de lækre brombærsnitter!

De var i temmelig høj kurs, disse brombærsnitter…
Af hele den portion, jeg lavede, blev der to fade af den slags på billedet, med 4-5 snitter liggende løst ovenpå også. Plus det grimmeste af kanterne, som jeg skar væk. De blev til smagsprøver. 😉

– Lærke

Skriv en kommentar